De cateva zile ne-am intors din vacanta
nostra in Italia (si aici am promis ca voi zice cateva vorbe; ma rog, vor fi
mai multe postari), mai exact in zona de sud, regiunea Puglia.
Ei bine, daca nu ati fost in zona
respectiva poate ar trebui sa nu stati prea mult pe ganduri si sa cumparati
biletele cat mai curand. Zona este absolut minunata, Doamne, nu-mi vine nici
acum sa cred ce locuri frumoase am vazut!
Am vizitat mai multe orase: Bari,
Matera, Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Alberobello si Trani. Fiecare
frumos in felul- farmecul-oamenii-mancarea-obiceiurile-casele-turistii lui.
Daca vrei mare, ai mare; daca vrei
paste, ai paste; ai si pizza fenomenala; daca vrei doar sa stai sa nu faci
nimic, poti sa faci asta. Dar e pacat. Regiunea Puglia e de luat la picior
(dupa ce trenul te-a dus in orasul dorit) si de descoperit, mirosit si savurat.
Asadar, daca esti genul care isi arunca 2-3 haine intr-un rucsac si aia e,
atunci ti se potriveste perfect acest gen de excursie.
Noi ne-am cumparat biletele de avion cu
4 luni inainte si au costat 800 de lei pentru 2 persoane, dus-intors (direct
din Cluj). Si cu bagaj de cala la intoarcere.
Cazarea am avut-o in Bari. Am ales
cazare doar in Bari pentru a ne fi mai usor cu transportul, trenurile spre
diferite locatii plecand toate de acolo. Asadar, noi am rezervat o camera la
Hotel City, pentru 65 de euro pe noapte, cu mic-dejun inclus. Hotelul il
recomandam cu caldura pentru ca:
-
este foarte aproape de liniile de tren
-
este aproape de centrul vechi
-
s-a facut curatentie in camera in
fiecare zi
-
prosoapele, lenjeria si produsele de
toaleta au fost inlocuite zilnic
-
personalul este foarte prietenos
-
decorul este dintr-o carte cu actiune
interbelica
-
wifi gratuit in tot hotelul
-
check-out-ul il mai poti intarzia la
intelegere cu cei de acolo (sau macar sa iti gazduiasca bagajele cateva ore)
Noi am avut 4 zile intregi la
dispozitie, asa ca itinerariul a fost cam asa:
Ziua 1 – Matera
Ziua 2 – Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni
Ziua 3 – Alberobello, Trani
Ziua 4 – Bari
Despre toate voi scrie cateva
detalii in zilele urmatoare, insa azi vreau sa va povestesc asa putin despre
Bari cel frumos.
Bari cel frumos este un oras-port la
Marea Adriatica si este capitala regiunii Puglia. Nu ai nevoie de mai mult de o
zi pentru a vizita orasul, pentru ca nu e genul de locatie unde sa mergi sa
vizitezi muzee, spre exemplu. Nu, in Bari mergi si vizitezi “orasul vechi”,
Bari Vecchia, si sa bati la pas domol fiecare straduta, parca intri intr-o alta
lume. Strazile sunt inguste, da inguste tare, masinile micute care trec pe
acolo umplu tot spatiul. Poti linistit sa dai mana, din balcon, cu vecinul de vis-à-vis.
Locuitorii sunt destul de galagiosi, pe alocuri muzica duduie tare, copiii se
joaca in strada, insa pe la orele
pranzului toata lumea se linisteste si isi face siesta. Nimeni nu mai misca,
magazinele sunt inchise, oameni putini pe strazi, totul e amortit.Pe unele
stradute e atat de liniste incat auzi si ticaitul ceasului din casele cu usile
deschise. Sa ne intelegm, acolo toata lumea sta cu usa deschisa la casa, care
de obicei da in bucatarie, si se protejeaza de ochii curiosilor cu o perdea
prinsa in cuie in tocul usii.
In linistea asta femeile mai in
varsta ies in fata casei si fac paste. Da, da, fac paste acolo in strada in
vazul tuturor, iar asta mie mis-a parut ceva fantastiiiic! Stau la masute si
framanta aluatul, apoi il taie si fac pastele pe care le pun la uscat pe site
speciale. Turistii pot sa cumpere paste de diferite marimi, atat din faina alba
cat si din integrala. Noi am dat pe 500 de grame 2,5 Euro. Bineinteles, am
intrebat-o pe doamna draguta cum sa le pregatesc si mi-a recomandat un sos de
rosii cu busuioc si parmesan razuit sau cu sos bolognese, la cuptor. Vai, nu va
pot zice ce emotionata am fost cand am primit indicatiile astea. Am multumit,
mi-am luat punga cu “urechiuse” si am tinut-o in mana pana ce-am ajuns inapoi
la hotel. Apropo, pastele specifice acestei regiuni sunt pastele orecchiette,
adica urechiuse in limba noastra cea dulce. Si stiti ca pe noi ne cheama de
familie Ureche, nu?
Orasul prinde viata dupa-masa, cand
se redeschid magazinele si incepe o forfota de dute-vino. Si daca vrei sa
faceti cumparaturi, acum e momentul, pe Via Sparano, unde veti gasi magazine
ale marilor firme. Dar si a celor mici.
Orasul,
atat partea veche cat si cea moderna, este plin de restaurante si terase, asa
ca aveti de unde alege daca doriti sa mancati. Mancarea este buna, iar
preturile decente. O portie de paste este intre 7 si 10 euro si la fel si
pizza. La fel de bine va puteti delecta cu tot felul
de piadine si panini, iar preturile pornesc de la 3 euro. Daca vedeti prin
preajma un magazin “Salumeria” nu ezitati sa intrati si sa ii cereti
vanzatorului sa va pregateasca un sandwich cu produse proaspete de la vitrina.
Noi am incercat o specialitate de-a locului, cu mezeluri, parmesan si vinete
marinate in ulei de masline si a costat 3 euro bucata. Demential!
Mai
mult nu va mai zis, am vrut doar sa va starnesc interesul si sper ca am reusit.
Va las cu pozele din Bari, dar si cu reteta de orecchiette, facuta dupa
indicatiile doamnei dragute si amabile.
P.S. Multumesc fetelor cele mai faine care mi-au dat o gramada de indicatii pentru vacanta: Silvia N., Alexandra A. si Monica R.
P.S. Multumesc fetelor cele mai faine care mi-au dat o gramada de indicatii pentru vacanta: Silvia N., Alexandra A. si Monica R.
Bunicutele pun pastele la uscat
Doamna simpatica de la care am cumparat paste
Ceramica
Fructe
Bari Vecchia
Lungomare di Bari
Portul si piata de peste (pe fundal)
Cladire de pe Via Sparano
Basilica di San Nicola
Urecheatii la Castelul Svevo
Paste orecchiette cu sos de rosii si busuioc
Ingrediente
-
400 g paste
-
700 ml passata de rosii
-
5 frunze mari de busuioc proaspat,
tocate
-
1 ceapa alba
-
2 catei de usturoi
-
Sare si piper
-
Parmesan
-
2-3 linguri ulei de masline
Intr-o
oala incapatoare se pune apa la fiert cu sare. Cand aceasta incepe sa fiarba se
adauga pastele si se fierb al dente.
Ceapa
se curata, apoi se toaca marunt si la fel se procedeaza si cu usturoiul.
Intr-o
tigaie adanca se infierbanta uleiul de masline, se adauga ceapa si se caleste
la foc mic pana cand se inmoaie, apoi se adauga si usturoiul.
Se
toarna passata in tigaie, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la fiert
(tot la foc mic) pentru cca 30 de minute, apoi se adauga busuiocul tocat si se
mai fierbe pentru 5 minute.
Pastele
scurse de apa se adauga in tigaia cu sosul de rosii. Si cam atat!
Orecchiettele
cu sos de rosii si busuioc se servesc fierbinti cu parmesan razuit pe deasupra.
Si-un pahar de vin J
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!