Cine
n-are galbiori, sa isi cumere! Serios, nici nu stiti ce pierdeti. Clujul se
poate sui in masina sa sa traga o fuga pe drumul care duce pre Huedin. Intre
Dumbrava si Capus, atat pe partea dreapata cat si pe stanga a drumului, sunt
tarabe cu galbiori de vanzare. Anul acesta sunt mai scumpi, 25 de lei pe kg,
fata de 15 lei cat au fost anul trecut. Insa merita toti banii din lume.
Si
iata-va cu galbiorii in casa! Ce sa faceti cu ei? Pai daca vreti ceva
super-muper simplu puteti sa ii trageti la tigaie alaturi de usturoi, un mniez
de ceapa si patrunjel proaspat. Puneti minunea pe pita proaspata si cam asta e!
Sau ii puteti face cu smantana, asa un fel de tocanita, pentru care va las
reteta mea, aici (numa click). Sau ce ziceti de un risotto? (caruia bunica i-ar
zice ghiveci cu ciuperci :) )
Galbiorii,
dar si alte ciupercine, mi se par perfecti in risotto. E de stat langa el, nu
zic nu, de amestecat, de completat cu apa si tot asa, insa ce puneti la final
in farfurie o sa va faca sa uitati orice efort depus. Cremos, usor piscator de
la parmezan, e cu vin, e perfect!
Pofta
buna!
Ingrediente
-
200 g orez (Arborio)
-
300 g galbiori
-
100 ml vin alb sec (puneti 200 ca una
sigur o beti cat amestecati in labos)
-
o ceapa alba
-
2 catei de usturoi
-
sare si piper
-
cimbru uscat
-
50 g unt taiat cubulete
-
50 g parmezan razuit
-
3 linguri ulei de masline
-
2-3 fire patrunjel proaspat
-
800
ml apa fierbinte/supa de pui sau curcan ar fi si mai bine
(Este important ca apa sau supa sa fie
fierbinte pentru a nu incetini procesul de fierbere a orezului)
1.
Se
curata ceapa si nusturoiul, apoi se toaca amandoua marunt.
2.
Galbiorii
se spala si se curata de impuritati si se taie in 2 sau 4, in functie de
marimea fiecarei bucati.
3.
Intr-o
cratita se incalzeste uleiul si se adauga ceapa, care se caleste la foc mic
pana cand devine lucioasa si usor translucida.
4.
Se
adauga usturoiul si se caleste cateva minute, avamd grija sa nu se arda.
5.
Se
adauga galbiorii, cimbru, sare si piper. Galbiorii se calesc si se lasa pe foc
pana cand se evapora apa pe care o lasa.
6.
Se
adauga orezul si se amesteca cu galbiorii. Se caleste orezul pana cand are o
tenta de translarenta.
7.
Se
adauga vinul peste orez si se fierbe cca 5 minute.
8.
Se
adauga ap/dupaa fierbinte cat sa acopere orezul si se lasa la fiert (foc mic,
again) pana ca este absorbita de orez. In acest timp nu plecati de langa orez
caci va trebui amestecat de 2-3 in cratita.
9.
Cand
apa este absorbita se mai adauga apa/supa fierbinte si abia cand este absorbita
aceasta din urma mai adaugati alta. Repetati pasul acesta pana cand aveti cei
800 ml apa integral folositi. Nu uitati sa amestecati in risotto!
10.
La
final, se stinge focul si de adauga parmeyanul rayuit si untul. Se amesteca.
11.
Se
adauga patrunjelul tocat pe deasupra si … dig in!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!