Cei care imi urmaresc blogul stiu deja ca in afara
de papanasi si budinca de taietei mie nu prea imi plac deserturile cu branza.
Dealtfel, multa lume se minuneaza ca nu imi place cheesecake-ul (am facut o
singura data si la vremea respectiva ma gandeam ca voi mai face, insa acum nu
mai sunt deloc interesata).
Si totusi de ce o prajitura cu urda? Pai am primit
de la soacra-mea urda buna, de casa si dupa ce am plimbat-o pe toate rafturile
din frigider (ca numa numa s-o gati singura) am inceput sa caut retete in care
sa o folosesc. Am dat peste reteta Adrianei (multumim de inspiratie), iar
prajitura mi s-a parut simpla si rapida, asa ca am si facut-o pe loc. Am
adaptat-o la ingredientele pe care le aveam in casa si la cantitatea de urda,
iar rezultatul m-a cam lasat muta (ca oricum aveam gura plina de prajitura si
nu puteam vorbi).
Prajitura e fina, aerata, pufoasa, vorba lui Petru,
urda nu se simte deranjant, iar afinele au dat gustul acela perfect acrisor.
Ca sa nu mai zicem si de aspectul placut.
Daca ma intrebati pe mine, puteti sa puneti cam
orice fruct doriti sau chiar sa nu puneti deloc si sa ramana o prajitura simpla
cu branza. Puteti sa adaugati cacao in aluat (si eu voi face asa data viitoare)
sau stafide tinute in rom. Puteti sa faceti prajitura cum doriti si sa adaugati
exact acel ingredient care va place cel mai mult.
Eu va zic doar pofta buna! (si poate daca o faceti
imi dati si mie de stire)
Ingrediente
Pentru compozitia de urda
*Cantitatea
de zahar o stabiliti in functie de cat de dulce este urda/branza
-
300 g urda/branza de vaci
-
un ou
-
un plic de zahar vanilinat
-
6 linguri de zahar
-
100 g afine
Pentru
aluat
-
11 linguri ulei
-
150 ml smantana lichida
-
1 ou mare
-
8 linguri de zahar
-
14 linguri de faina (sa nu fie cu varf)
-
1 plic de zahar vanilinat/seminte de
vanilie
-
o lingurita praf de copt
-
un varf de cutit de sare
Se amesteca urda cu zaharul, zaharul
vanilinat si oul si se lasa deoparte pana cand se pregateste aluatul.
Pentru
aluat se pun intr-un bol uleiul, smantana, oul, sarea si
zaharul. Se mixeaza aluatul pana cand zaharul incepe sa se dizolve, apoi se
adauga faina cernuta si amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza aluatul.
Intr-o tava de copt (25x28 cm) se pune
hartie de copt si se toarna aluatul. Deasupra se pune compozitia de branza si
se apasa cu lingura sa intre usor in aluat, iar deasupra se pun afinele.
Prajitura se coace (in cuptorul musai
preincalzit) 50 de minute la foc moderat (faceti si un test cu scobitoarea.
Daca scobitoarea iese curata din prajitura inseamna ca este coapta).
Prajitura se lasa sa se raceasca
complet, apoi se poate felia.
Pofta buna!
(*asa arata prajitura inainte de coacere)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!