Genul
acesta de tarta cu fructe este un punct de referinta in bucataria mea si nu
stiu cum am facut, dar mi-a iesit blatul din prima. Adica stiu cum am facut: nu
m-am gandit nici o clipa ca nu va iesi, nu va creste, se va pleosti sau orice
altceva. M-am apucat de treaba numa cu ganduri bune. Si bine a si iesit J Zic astea
pentru ca multa lume se impotmoleste la blaturile astea care necesita
amestecari lente si ample si Doamne-fereste mai ce. De fiecare data cand fac
tarta de genul asta si am prin preajma prieteni care o gusta se ajunge
inevitabil la subiectul blat.
Reteta
blatului e una clasica in bucataria mamei mele. Aveam pofta de un dulce, era o
ocazie mai speciala, era duminica? Un-doi mama ne facea o tarta. Separa rapid
ouale si evident, mie imi incredinta sarcina de a “freca” galbenusurile cu
zahar. Si pe atunci nu aveam mixer, asa ca le amestecam cu lingura de lemn si
ii aratam din minut in minut mamei daca e bine si daca mai trebuie insistat.
Bineinteles ca mai trebuia insistat si de atunci mi s-a intiparit in minte ca galbenusurile se freaca cu zaharul pana
cand zaharul nu se mai simte. Da? (aici imi amintesc de dilema Teodorei: de
ce albusurile se bat, iar galbenusurile se freaca?)
Pe
atunci mama punea pe deasupra budinca de vanilie sau crema de oua si lapte si
aseaza fructe din compot pe deasupra (intre noi fie vorba, era si o ocazie tocma
buna de a mai mazili niste borcane de compot din camara). Eu m-am smecherit si
pun frisca cu mascarpone, ca doar una- doua o fac.
Dar
ce ziceam? Ah, da! Nu va fie teama sa incercati lucruri noi care aparent sunt
complicate. E doar aparent si atat! Poate nu va iesi asa cum ti-ai inchipuit
din prima, dar daca nu incerci nici nu stii ce talente ascunzi. Porneste cu
ganduri bune fata de ce ai de facut s-apoi nu uita, ca binele numai bine poate
sa atraga. Nu o sa incep sa torn chestii motivationale, dar chiar asa este.
Nu
se aplica formula in cazul in care nu te pasioneaza ce se intampla in
bucatarie. Sau mai bine zis nu se prea aplica. Mai bine tragi o fuga pana la
cofetaria cea mai apropiata si iti faci acolo poftele, sincer.
Pana
la urma, treaba din bucatarie ori iti place ori nu-ti place (cred eu). Si daca
nu iti place, dar totusi o faci de nevoie, poate e mai bine sa nu te aventurezi
pe cai necunoscute si complicate. Eu am facut parte din categoria semi-grea
(asa ii zic eu), adica a celor carora nu le placea in bucatarie, dar descopera
pe parcurs ca acolo e cald si bine. Poate ti se intampla si tie asta.
In
fine, daca totusi te-ai hotarat sa incerci reteta mea de tarta, porneste din
start cu gandul: “ce faina o sa-mi iasa”. Si freaca bine galbenusurile alea cu
zaharul! Si te rog, dar te rog mult, nu te speria de miscarile acele ample de
care povestesc mai jos, e chiar mai simplu decat pare. Daca te ajuta,
gandeste-te doar ca daca vei amesteca energic va iesi blatul exact ca o saltea
de apa sparta si dezumflata. Pleostit si obosit adica.
(Daca
totusi nu iese, te rog nu arunca cu blatul dupa mine J)
Ca
incheiere zic doar ca azi eu si Petru aniversam 4 ani de cat am iscalit la
primarie si suntem luati oficial. Sa fie la multi ani pentru noi si poate mai
fac o tarta si azi sa sarbatorim!
Ingrediente
blat ( cu regula ca: cate oua se folosesc atatea linguri de zahar si faina se pun)
-
4
oua
-
4
linguri de faina
-
4
linguri de zahar
-
un
varf de cutit de sare
*putin unt si o
lingura de faina in plus pentru tapetat forma de copt
**sirop de
fructe pentru insiropat blatul (eu am folosit sucul de la un compot de
piersici)
Ingrediente
pentru crema
-
250
g mascarpone
-
200
ml smantana pentru frisca
-
2
linguri zahar pudra
-
Semintele
de la o pastaie de vanilie
-
Nectarine,
piersici, visine sau orice fruct va place si-l aveti la indemana
-
Pentru blat se separa ouale,
iar galbenusurile se mixeaza cu zaharul, pana cand cresc frumos in volum si
zaharul este dizolvat. Mi-a luat in jur de 15 minute aceasta operatiune. Cu cat
mixati mai mult galbenusurile, cu atat blatul va creste mai frumos si nu va fi
nevoie sa adaugati praf de copt.
Albusurile
se mixeaza impreuna cu praful de sare pana cand se obtine o spuma ferma.
Se
amesteca cele doua compozitii astfel: Se iau 2 linguri de spuma de albus si se
incorporeaza cu miscari usoare si ample in crema de galbenusuri. Se
omogenizeaza, apoi se adauga spuma de albusuri lingura cu lingura pana cand
este incorporata complet.
Faina
se adauga si ea lingura cu lingura, iar miscarile de amestecare trebuiesc si
ele sa fie cat mai fine. Cerneti faina inainte, astfel nu vor exista cocoloase
in compozitie.
Aluatul
astfel obtinut se toarna intr-o tava de copt unsa cu unt si tapetata cu faina
si se coace pentru 30 de minute la foc moderat.
Cand
este gata de copt se scoate pe un grilaj si se lasa sa se raceasca complet.
Pentru crema se bate frisca
impreuna cu zaharul si semintele de vanilie, apoi se amesteca cu mascarpone.
Asamblare
Se
insiropeaza blatul cu sirop/compot, se pune deasupra crema si se niveleaza, apoi
se orneaza cu fructe (eu am folosit nectarine si visine).
Eu
insiropez destul de mult blatul, imi place sa fie cat mai umed cu putinta, insa
sunt persoane care il prefera complet uscat, doar inmuiat putin de la crema de
mascarpone. Eu nu zic sa faceti ca mine, ci sa faceti din acest desert unul
personalizat si sa va lasati imaginatia si poftele sa se joace impreuna.
Pofta
buna!
Foarte bine arata! Imi place mult si lingurita! :)
RăspundețiȘtergere