Nu stiu cum sta treaba pe la alte case, dar noi vara am manca doar
inghetata. De toate felurile. Lui Petru ii plac cel mai si cel mai mult cele
care au si ciocolata in ecuatie, mie mai nou imi plac cele de fructe. Dar suntem oameni echilibrati si incercam
cumva sa le impacam pe amandoua. Acuma nu ne-om sfadi de la o inghetata, nu?
Tocmai de aceea anul asta am cumparat si o masinuta de inghetata pentru
acasa, iar momentan sunt in cautare de super retete. De toate felurile.
Aparatul de inghetata l-am cumparat de la Lidl si a costat 100 de lei,
dar nu are sistem propriu de racire, astfel ca pentru fiecare utilizare, vasul
aparatului trebuie tinut un min de 24 de ore la congelator. Da’ nu-i bai, nici
catastrofa! Eu ma bucur ca am scapat de amestecatul in inghetata tot la 30 de
minute.
Prima incercare de inghetata a fost un esec total tocmai pentru ca nu
am avut rabdare si n-am tinut vasul cat trebuie la rece. Asa ca, va recomand cu
drag sa respectati instructiunile din cartulie, stiu ele ce stiu! Asta doar in
cazul in care sunteti ca si mine, mai nerabdatori din fire.
Inghetata de mai jos e cu ciocolata, dar si cu zmeura, asa ca a fost
pace in familie J
Urmeaza de lamaie, pepene galben, vanilie, nuci, menta,
fistic..ioooooi, abia astept!
Ingrediente
-
300 g smantana pentru frisca (eu folosesc de la
Lechinta)
-
300 ml lapte
-
100 g ciocolata amaruie
-
4 linguri de zahar
-
2 linguri de cacao
-
3 galbenusuri
-
150 g zmeura
-
pentru servit: frunzulite de menta, zmeura
proaspata, sos de ciocolata, caramel sarat, etc.,etc.
Prima etapa a pregatirii se va face pe baie de aburi.
Asadar, ne asiguram ca avem o oala mai mare in care sa punem apa la
fiert si inca o oala (sau un bol de sticla, inox) mai mica, care sa o asezam
deasupra ei.
1. Se toarna apa in oala mare (avand grija si masurand apa, astfel incat
in timpul prepararii vasul de deasupra sa nu atinga apa fierbine) si se pune pe
foc. Cand incepe sa fiarba se reduce putin focul si se aseaza oala/vasul in
care preparam inghetata.
2. Turnam in vasul de deasupra laptele, smantana si zaharul si le lasam
pe foc pana cand compozitia se infierbanta si zaharul este dizolvat.
3. Separat, amestecam galbenusurile cu 2 linguri din compozitia de pe foc
(ca sa le aducem la o temperatura cat de cat apropiata cu ce avem deja pe foc),
apoi turnam galbenusurile in amestecul de lapte si smantana. Amestecam si
fierbem la foc mic pentru cca 2-3 minute.
4. Adaugam ciocolata rupa bucatele si amestecam pana cand este complet
topita, apoi adaugam si cacaua. Omogenizam compozitia si o lasam sa fiarba
pentru cca 10 minute.
Stingem focul, luam cu grija vasul cu inghetata si il lasam sa se
raceasca complet.
Eu am grabit aceasta operatiune scufundand vasul intr-o oala cu apa
rece.
5. Cand inghetata este racita se pune in masina de inghetata pentru 30 de
minute.
Dupa cele 30 de minute se toarna intr-un vas si se amesteca cu zmeura,
apoi se da vasul la congelator pentru aproximativ 2 ore, apoi se poate servi.
In cazul in care nu aveti o masina de inghetata, amestecati zmeura cu
inghetata racita si puneti-o direct intr-un vas la congelator pentru 2-3 ore.
Insa, inghetata va trebui scoasa macar de 3-4 ori in acest timp si mixata sau
amestecata cu o furculita pentru a nu se forma ace de gheata in interiorul ei.
Scoateti inghetata din congelator macar cu 20 de minute inainte de servire.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!