Nu
stiu cum sunt enchiladas la mama lor acasa (poate candva voi pasi pe pamant mexican si voi gusta direct din oala originala), dar stiu ca mie mi-au iesit bune si
pot sa ma felicit pentru asta. Pedro, mio marito, si nuestros mejores amigos y finii nostri, Anca si
Claudio, care au gustat si ei minunea, s-au declarat mai mult decat multumiti si
incantati. Cica sa mai fac si alta data! Pai o sa fac, cum nu o sa fac?!
Ok,
reteta o trimit cu drag catre Laura, care luna aceasta gazduieste “Retetele
mexicane” in cadrul proiectului atat de frumooos, The Food Connection, initiat
de fetele de la Savori Urbane. In fiecare luna gatim altfel si ne face placere sa
gustam din bunataturile altor popoare. Atat cat putem, bineinteles. Uneori nu
se gasesc la noi diferite ingrediente, poate nici tehnicile specifice nu le
stapanim prea bine. Dar cred ca ne apropiem cat de cat si ca efortul merita
toata aprecierea J.
Eu
am ales sa fac enchiladas, mancare pe care o planuiam de foarte mult timp, insa
stiti voi cum e cu amanatul, apoi cu lipsa timpului, apoi cu…si cu…Motive se
gasesc intotdeauna.
Ocazia
fiind perfecta, m-am apucat de lucru.
Enchiladas
sunt rulouri de tortillas cu diferite umpluturi, acoperite cu sos picant.
Umpluturile pot fi cu legume, carne, branza, fructe de mare. Sosul picant face
totul aici, de aceea e bine sa faceti un sos acasa si sa nu il cumparati. Am
folosit ardei piri-piri si sa-mi fie iertat gestul asta, stiu ca numa mexicani
nu sunt, insa a fost tot ce am avut mai bun in casa.
Sosul
mi-a iesit extraordinar, nici nu am cuvinte sa va spun. Am mancat si gol cu
lingurita! Atat
de bun e incat daca va plac mancarurile picante il puteti savura simplu alaturi
de o tortilla usor coapta si crocanta. Incingeti in sos si…incinsi sunteti!
Nu
am folosit o reteta anume, am gasit pe internet foarte multe variante si moduri
de preparare, la final adaptand dupa gusturile noastre.
Disfruta
de buena comida!
Ingrediente
-un
piept de pui mare (+sare+piper+putin ulei de masline)
-o
conserva de fasole rosie boabe
-o
conserva de porumb dulce
-8
tortillas
-100
g cascaval dat pe razatoare
-sos
de rosii (ingrediente si mod de preparare mai jos)
Ingrediente pentru sos
-500
ml sos de rosii
-o
ceapa mare alba, taiata marunt
-un
ardei gras rosu taiat cubulete
-3
catei de usturoi tocati marunt
-2
ardei iuti (piri-piri am avut eu) taiati marunt, curatati de seminte
-1/2
lingurita fulgi uscati de chili
-o
lingurita cumin
-o
lingurita sare roz
-o
lingurita piper
-1/2
lingurita boia iute
-3-4
linguri ulei de masline
Se
incalzeste o tigaie si se toarna uleiul, iar cand este incins se pun ceapa si
usturoiul la calit. Se calesc la foc mic cca 10 minute, pana cand ceapa este
inmuiata (aveti grija sa nu se arda).
Se
adauga si ardeiul gras si se lasa si el la calit pentru cateva minute.
Se
adauga ardeii iuti, sosul de rosii si condimentele.
Se
fierbe sosul cca 20 de minute, pana cand mai scade si se ingroasa putin.
Se
opreste focul si se da deoparte sa se racoreasca putin, apoi se transfera
intr-un blender si se paseaza, apoi se toarna la loc in tigaie. (Am vrut un
sos mai fin, insa aceasta operatiune nu este obligatorie).
Si
acesta este sosul cu care vom lucra in continuare.
Dar
pana atunci, pieptul de pui se taie fasii, se condimenteaza cu sare si piper si
se rumeneste usor in putin ulei. (In poza cu ingedientele se vede cum am facut
eu). Se scoate intr-o farfurie si se tine aproape.
Conservele
de fasole, respectiv porumb se scurg de apa in care au stat.
Sosul frumos si bun
Asamblare enchiladas
Pregatiti
un vas pentru cuptor suficient de mare pentru a incapea 8 tortillas rulate. Exista
doua modalitati prin care puteti desavarsi aceste enchiladas:
- Si este si cea pe care am folosit-o eu.
Din sosul
obtinut am scos 8 linguri intr-un bol.
In restul de
sos ramas am pus carnea de pui, fasolea si porumbul si am amestecat.
Amestecul
obtinut l-am distribuit cat de egal am putut pe fiecare tortillas, apoi le-am
rulat (ca si clatitele).
In tava de
copt am pus 3 linguri se sos si le-am intins cat de cat uniform, apoi am asezat
tortillas una langa cealalta.
Pe deasupra am
turnat restul de sos si l-am intins, apoi am presarat cascaval si cateva
graunte de porumb.
Am dat tava la
cuptor pentru 40 de minute la 190 de grade (pana s-au rumenit frumos pe
deasupra).
Inainte de
servire am presarat cozi de ceapa verde tocata.
- O metoda usor mai “murdara”, daca imi
permiteti J
Se trece
fiecare tortilla prin sosul de rosii, pe ambele parti, apoi se pune pe o
farfurie. Se aseaza pe tortilla carne de pui, fasole rosie, apoi se ruleaza si
se aranjeaza in tava.
Se toarna pe
deasupra sosul ramas si se presara cascaval.
Se coace la
fel car si varianta de mai sus.
Oricum alegeti
sa mesteriti bunatatea asta, sa aveti pofta buna!
Ole! Ioi, ce bunatate ai facut aici! Ce culori si ce poze faine!
RăspundețiȘtergereIti multumesc, draga Oana!
Ștergere