luni, 23 iunie 2014

Friptura de iepure


Nu pot spune despre mine ca sunt o mare carnivora. Pot la fel de bine sa traiesc si fara carne, insa am constatat ca nu pentru foarta multa vreme. Pe primul loc e carnea de peste, nimic nu se compara cu ea. Apoi vine puiul si mai apoi porcul. Toate cu “P”si in afara de peste toate de casa, din animale crescute de socrii mei, de parintii mei sau de bunici. Suntem niste norocosi de numa, recunoastem!
Buuun. Dar carne de iepure chiar nu am crezut ca voi manca vreodata. Si zic asta in conditiile in care in familia tatalui meu s-au crescut iepuri dintotdeauna. Nu m-a tentat niciodata si nu prea are legatura cu aspectul animalului in sine. Dar acum, m-am vazut cu un iepure in mana si nu am stiut cum sa abordez problema. Am cautat, m-am informat, am cetit si am concluzionat. Si mai jos veti vedea rezultatul.
Carnea e foarte buna (aduce a carne de pui) a iesit frageda si asa de aromata de numa numa. Nu stiu daca voi mai gati vreodata, insa recomand reteta pentru cei incepatori in astfel de fripturi. Se face simplu si fara nici o bataie de cap.


Ingrediente
-un iepure portionat (nici prea mare, nici prea micut dupa cum am estimat eu)
-250 ml vin alb sec
-5 catei de usturoi curatati si taiati in 2
-sare si piper, boia
-cimbru uscat
-rozmarin (2-3 crengute proaspete am avut eu)
-ulei de masline (3-4 linguri)

Carnea se spala si se pune intr-un vas incapator. Se toarna uleiul si se adauga condimentele (in afara de rozmarin). Se maseaza carnea cu acestea, apoi se toarna vinul si se pun deasupra crengutele de rozmarin si usturoiul. Vasul se da la frigider cateva ore sau peste noapte de este vreme de asteptat.
De la frigider vasul l-am pus direct in cuptorul incins la 180 de grade si l-am lasat acolo pana cand carnea a fost frageda si bine patrunsa. Am scurs din zeama din tava, ca aveam destul de multa, apoi am mai lasat cateva minute la cuptor sa se rumeneasca fain –frumos. A trecut bine de o ora timpul total la cuptor, insa nu pot spune cu precizie.

Langa friptura am pus niste cartofi si o salata de vara. A fost bun, foarte bun!




2 comentarii:

  1. cat de bine arata! Sper ca mai ai ca eu imediat vin la tine la masa :D Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie imi place carnea de iepure! Am descoperit-o pe vremuri, cand veneam la Cluj.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!