marți, 17 ianuarie 2012

Toate drumurile duc la Roma (part II)-Despre inghetata


Da da, stiu ca suntem in plina iarna, insa nu pot sa nu va vorbesc 2-3 cuvinte despre inghetata de la Roma. In mod normal aceasta postare ar fi vazut lumina undeva peste cateva luni ca sa mearga bine cu vremea de afara, dar de curand niste prieteni ne-am spus ca pleaca in vacanta la Roma si m-a prins subit o melancolie. Mi-e dor de tot ce am vazut acolo, de tot ce am gustat si am mancat, mi-e dor de mare, de Vatican, de caldura naucitoare si mi-e dor de inghetata. In cele 7 zile petrecute la Roma am mancat inghetata cat pentru 2-3 ani. Si nu glumesc!
Daca mergeti la Roma musai trebuie sa incercati inghetata sau gelato cum se numeste pe limba ei. O gasiti peste tot, pe strada, in restaurante, la terase...este omniprezenta.
Despre arome putem vorbi mult si bine, caci veti gasi o varietate impresionanta, pe toate gusturile. Eu ma declar fan pepene galben, lamaie si nuca, asta in conditiile in care de obicei mancam doar de ciocolata.
Inghetata se vinde la cornet sau la pahar de diferite dimensiuni, iar pretul difera in functie de dimensiunea cornetului/paharului si nu in functie de cate globuri doresti.
De exemplu, o inghetata la cornet cu 3 globuri costa la fel ca si una cu 4-5 globuri. La fel si la pahar.
In general preturile sunt de la 3-4 euro pana la 8-9 (8-9 euro fiind pretul cel mai mare pe care l-am platit si gasit noi), preturile diferind de la o zona a Romei la alta; evident in zona centrala am gasit cele mai scumpe gelato.



Si daca tot ati ajuns la Roma, atunci e musai sa mancati inghetata la G. Fassi, cea mai veche fabrica de inghetata din Italia, fondata la 1880. O gasiti pe Via Principe Eugenio, iar acolo ajungeti in 10 minute daca coboriti din metro la statia Termini (statia centrala).
O sa fiti coplesiti de diversitatea aromelor, va spun drept. In prima faza o sa vreti din toate cate putin, de multe nici nu ati auzit sau o sa va intrebati cum fac inghetata din asta? Trageti aer in piept si studiati bine problema, si cand zic problema ma refer la imensul panou pe care sunt afisate minunatele arome.
Daca gasiti loc liber la masa puneti-va jos si savurati inghetata acolo si in timp se luati o inghititura aruncati un ochi si la tablourile de pe pereti, unde veti descoperi istoria acestei afaceri cu inghetata. Va spun doar ca atunci cand a aparut fabricuta livra inghetata inclusiv in Romania, la Bucuresti.





Gelato de la G Fassi



Inghetata cu lamaie si fistic



Inghetata cu menta si ciocolata



Ingehtata cu lamaie, pepene galben si ciocolata



Inghetata cu lamaie si ciocolata si pepene galben si ciocolata



Inghetata de cicolata, capsuni si fragi



Inghetata de capsuni, vanilie si banane



Suc inghetat (o alta varianta de racorire, pe langa inghetata)



P.S. Aproape de G Fassi este Porta Maggiore (poarta estica a zidului construit de Aurelian in secolul 3 p.Chr.) asa ca aveti un motiv in plus sa faceti o plimbare in zona.





2 comentarii:

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!