Dragi prieteni, mai ales acei priteni
carora li se aprind beculetele doar cand aud “cio” ca sa nu mai zic cum fac
cand aud cuvantul “ciocolata”, acest tort vi-l dedic!
As putea sa ii spun tortului Pseudo-Banoffee,
nu de alta, dar ideea de la el a pornit. Am preferat o crema de ciocolata in
locul celei de caramel pentru ca nu mi-am dorit un tort dulce tare si deja
stiti, probabil, de preferinta noastra pentru deserturile care contin
ciocolata.
Plus de asta, Antonia cea draga,
prietena din facultate, mi-a dat reteta cremei cu ceva vreme in urma si de
atunci am tot asteptat o ocazie perfecta pentru punerea ei in valoare. Ocazia a
fost chiar tortul, facut asa fara nici o ocazie, cum ar veni. Antonia, multumim, data viitoare va
asteptam la masa!
Dupa cum veti observa, am folosit doar
jumatate din cantitatea de crema obtinuta, restul am pus la borcan la frigider.
Forma de copt pe care am folosit-o a fost cu diametrul de 18 cm si special am
folosit o forma mai mica pentru a putea tapeta si peretii ei cu crusta de
biscuiti pentru a tine crema la un loc. Puteti sa folositi si o tava mai mare,
insa in acest caz, urcati cu aluatul de biscuiti macar 2 cm pe pereti, cat sa
intre bine crema. In acest caz puteti sa folositi o cantitate mai mare de crema.
Dar nu cred ca e cu suparare pentru cineva sa aiba in frigider un borcanel cu
crema de ciocolata :)
Tot asa, veti observa ca nu am folosit
zahar. Am considerat laptele condensat suficient de dulce, insa daca doriti,
puteti adauga 1-2 linguri de zahar in frisca pentru ornat. Crusta usor dulceaga,
usor sarata a biscuitilor nu a cerut zahar defel, dar la fel de bine puteti folosi
biscuiti mai dulci decat cei digestivi. Pe viitor eu ma gandesc erios la o
crusta din Oreo.
P.S. Stiu, mama, ca citesti randurile astea. Vreau doar sa te asigur ca sambata il facem din nou, impreuna!
*Clujule, lapte condensat asa cum am folosit eu (vezi foto), gasesti la insulele din Cora si Iulius care vand produse Bucuria si alte minuni din Republica Moldova. Numa iti zic!
Ingrediente
Pentru crusta de biscuiti
250 g biscuiti digestivi
110
g unt topit
Pentru crema de ciocolata
110
g unt
175
ciocolata neagra
o
cutie lapte condensat
Pentru ornat
frisca
cicolata
razuita
+
o banana
Pentru
blat macinati biscuitii intr-un blender pana ajung la consistenta unui pesmet.
Topiti
untul si puneti-l peste biscuiti. Amestecati pana cand untul este absorbit de
biscuiti.
Puneti
“aluatul” nisipos obtinut intr-o forma de copt cu pereti detasabili si apasati
compozitia pe fundul si peretii formei (cum se vede si in poze mai jos).
Dati
forma la frigider.
Pentru
crema topiti untul impreuna cu ciocolata.
Adaugati
laptele condensat si fierbeti pe foc mic pana cand se ingroasa crema.
O lasati apoi 5
minute sa se racoreasca.
Asamblare
Scoateti
forma cu blatul de biscuiti din frigider.
Taiati
rondele banana si puneti un strat de rondele peste blat.
Turnati
jumatate din crema de ciocolata, apoi dati din nou forma la frigider pentru cca
10 minute cat sa se intareasca bine crema.
Dupa
cele 10 minute, scoateti usor si cu grija peretii detasabili ai formei si
uniformizati marginile crustei de biscuiti.
Ornati
cu frisca batuta (in care puteti adauga putin zahar) si cicocolata razuita.
*daca
dupa ornare mai dati tortul la frigider, va recomand sa il scoateti de la rece macar
cu 10 minute inainte de servire
Pofta
buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!