Pelteaua
asta este o coproductie mama si subsemnata, facuta chiar sambata asta. Pentru
mine a fost prima data cand am facut asa ceva, pentru mama a doua.
Mie
nu prea imi place dulceata de gutui. Adica daca e musai musai mananc, dar daca
am altceva in casa nici nu ma uit la ea. Dar pelteaua…ei bine, pelteaua e
altceva. Jeleu fin si aromat cum nici nu va puteti inchipui. Am mancat jumatate
de borcan asa gol atat de buna a iesit, nici nu se compara cu dulceata.
O
puteti manca cu biscuiti sau chiar puteti sa umpleti fursecuri cu ea (eu ma
gandesc la niste coronite, reteta aici), puteti sa o folositi la cheesecake, la
clatite, pe paine cu unt sau cum va tine imaginatia.
Noua
ne-a iesit cam inchisa la culoare, n-ai zice ca e de gutui. Poate ne spune
cineva cum se face sa isi pastreze din culoarea galbui-portocalie. Sa fi fost
nevoie de lamaie, oare?
Apoi,
se pot adauga si diverse arome cum ar fi vanilie, scortisoara, anason, cardamon, cuisoare. Va dati
seama ce ar iesi, nu? Explozie pe cerul gurii!
Dar
sa va arat cum am mesterit noi:
Ingrediente peltea de gutui
- - coji si cotoare de gutui, desigur
- - zahar
- - apa
Cojile si cotoarele se pun intr-o
oala incapatoare si te toarna apa peste ele cat sa le acopere.
Se pune oala pe focul cel mai mic
si se lasa acolo sa bulbuceasca batar vreo 2 ceasuri.
Dupa cele 2 ceasuri, se strecoara
cojile printr-o sita deasa.
Noi am obtinut 1.5 l lichid, si am
urmat regula de la dulceata, 1:1 fruct si zahar, asa ca am pus 1,5 kg zahar. Da
nu-I nici un bai daca puneti mai putin.
Lichidul cu zaharul l-am pus inapoi
pe foc si l-am lasat la fiert pana cand siropul a scazut cat de cat si a avut o
consistenta mai densa. Noi am facut testul cu farfuria rece: se pun cativa
stropi de sirop pe o farfurie rece si se lasa cateva minute la racorit. Daca
siropul este foarte lichid, apoi de buna seama ca mai trebuie fiert. Daca
ramane, insa, ferm pe pozitii si cleios inseamna ca sunteti pe finalul
fierberii. Tineti cont ca pelteaua se va intari si mai tare cand se raceste
complet.
Se toarna pelteaua in borcane
curate si sterilizate si se lasa sa se raceasca complet, apoi se pune capac si
se depoziteaza in camara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!