luni, 26 octombrie 2015

Peltea de gutui

Pelteaua asta este o coproductie mama si subsemnata, facuta chiar sambata asta. Pentru mine a fost prima data cand am facut asa ceva, pentru mama a doua.
Mie nu prea imi place dulceata de gutui. Adica daca e musai musai mananc, dar daca am altceva in casa nici nu ma uit la ea. Dar pelteaua…ei bine, pelteaua e altceva. Jeleu fin si aromat cum nici nu va puteti inchipui. Am mancat jumatate de borcan asa gol atat de buna a iesit, nici nu se compara cu dulceata.
O puteti manca cu biscuiti sau chiar puteti sa umpleti fursecuri cu ea (eu ma gandesc la niste coronite, reteta aici), puteti sa o folositi la cheesecake, la clatite, pe paine cu unt sau cum va tine imaginatia.
Noua ne-a iesit cam inchisa la culoare, n-ai zice ca e de gutui. Poate ne spune cineva cum se face sa isi pastreze din culoarea galbui-portocalie. Sa fi fost nevoie de lamaie, oare?
Apoi, se pot adauga si diverse arome cum ar fi vanilie, scortisoara, anason, cardamon, cuisoare.  Va dati seama ce ar iesi, nu? Explozie pe cerul gurii!
Dar sa va arat cum am mesterit noi:




Ingrediente peltea de gutui

-          - coji si cotoare de gutui, desigur
-          - zahar
-          - apa

Cojile si cotoarele se pun intr-o oala incapatoare si te toarna apa peste ele cat sa le acopere.
Se pune oala pe focul cel mai mic si se lasa acolo sa bulbuceasca batar vreo 2 ceasuri.
Dupa cele 2 ceasuri, se strecoara cojile printr-o sita deasa.
Noi am obtinut 1.5 l lichid, si am urmat regula de la dulceata, 1:1 fruct si zahar, asa ca am pus 1,5 kg zahar. Da nu-I nici un bai daca puneti mai putin.
Lichidul cu zaharul l-am pus inapoi pe foc si l-am lasat la fiert pana cand siropul a scazut cat de cat si a avut o consistenta mai densa. Noi am facut testul cu farfuria rece: se pun cativa stropi de sirop pe o farfurie rece si se lasa cateva minute la racorit. Daca siropul este foarte lichid, apoi de buna seama ca mai trebuie fiert. Daca ramane, insa, ferm pe pozitii si cleios inseamna ca sunteti pe finalul fierberii. Tineti cont ca pelteaua se va intari si mai tare cand se raceste complet.
Se toarna pelteaua in borcane curate si sterilizate si se lasa sa se raceasca complet, apoi se pune capac si se depoziteaza in camara.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!