luni, 8 iunie 2015

Retete turcesti: Pide cu carne de vita, Ayran si Salata de ceapa cu sumac

Masa in stil turcesc de astazi am pregatit-o pentru proiectul tare tare frumos al Oanei de la Savori urbane, The food Connection. Suntem deja in a 3-a luna de prospectat si gatit dupa retetele altor popoare, iar luna aceasta este luna bucatariei turcesti. Cosmin si Daiana sunt gazdele noastre, iar aici puteti sa vedeti ce au pregatit si ceilalti bloggeri implicati in proiectul calator prin oalele altor tari.

Eu am vrut o masa completa, perfecta pentru o sambata calduroasa. Am incercat pentru prima data ayran-ul, o bautura rece, sarata, pe baza de iaurt. A mers de minune alaturi de pide si salata de ceapa. (Am vazut ca si Cristina a incercat ayranul si puteti vedea la ea si un altfel de mod de prezentare)
Pentru salata, gasiti sumac la magazinele cu specific oriental sau la cele specializate in comercializarea condimentelor. (Si daca cumva va faceti probleme pentru mirosul de ceapa, nu va faceti probleme. Trece daca mancati putin usturoi!)
Pentru pide (pe care le mai gasiti si sub denumirea de pizza turceasca) eu am folosit o umplutura de carne de vita, insa puteti sa le umpleti cu branza, cu branza si spanac, cu branza si cascaval, masline, etc. Eu am mai incercat in trecut si o umplutura de cascaval si sunca (reteta, aici), insa aluatul mi-a iesit mult prea gros decat limita legal admisa. De aceasta data, insa, am impartit aluatul in mai multe portii si a iesit perfect. (Si daca tot vorbim de pizza, aruncati un ochi si la Oana, care a pregatit Lahmacun, o pizza turcasca cu alta palarie)
Sper sa va placa si nu ezitati sa imi scrieti daca cumva aveti nelamuriri despre modul de preparare al retetelor.
Iyi iştah!



Ingrediente pentru Ayran
-240 g iaurt gras (am folosit iaurt Cedra de la Napolact, de vica, bivolita si oaie)
-250 ml apa rece rece
-sare (1/2 lingurita am pus eu)
-menta (optional)

Se pune iaurtul intr-un vas incapator (carafa, de exemplu) si se adauga treptat apa peste el si se amesteca cu ajutorul unui tel pana cand este incorporata toata apa, apoi se adauga sare dupa gust.
Puteti adauga si menta sau gheata, iar in acest caz va recomand sa folositi un blender. Eu am folosit menta pentru ornare.
Daca nu serviti imediat ayran-ul, pastrati-l la rece.




Ingrediente pentru pide
Pentru aluat
-500 g faina\-250 ml apa calduta
-un plic drojdie uscata
-o lingurita de sare
-o lingurita de zahar
Extra-pentru uns aluatul inainte de coacere-
-1 ou mic
-o lingura de apa

Pentru aluat, se pun intr-un bol apa, drojdia, sarea si zaharul. Se adauga faina si se framanta aluatul pana cand acesta nu se mai lipeste de maini. Se acopera bolul cu un prosop si se pune intr-un loc caldut sa dospeasca pentru cca 1 ora.
Dupa ce aluatul este dospit, se imprastie putina faina pe blatul de lucru si se portioneaza aluatul in 8 parti. Se intinde fiecare parte de aluat intr-o foaie alungita si cu capetele ovale (pe cat posibil, bineinteles).

Ingrediente pentru umplutura
-500 g carne de vita tocata
-1 ardei rosu mediu taiat cubulete
-1 ardei verde mediu taiat cubulete
-o ceapa alba tocata marunt
-2 rosii taiate cubulete
-2 catei de usturoi tocati marunt
-1 lingurita sare
-1/2 lingurita chimion macinat
-1/2 lingurita piper
-4 linguri ulei de masline

Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare si se adauga ceapa si usturoiul, sotandu-se cateva minute, pana cand ceapa se inmoaie. Se adauga ardeii si carnea, se calesc cca 5 minute, apoi se adauga rosiile si condimentele si se lasa pe foc pana cand se evapora toata apa din tigaie.

Umplutura se distribuie egal pe fiecare foaie de aluat, lasandu-se o distanta de +/- 2 cm intre marginea aluatului si umplutura. Bordurile ramase pe ambele parti se ridica si se preseaza usor peste umplutura, iar capetele aluatului se aduna, rezultand niste barcute.
Se ung barcutele cu oul batut cu apa si se dau la cuptor (preincalzit) la 180 de garde pentru 20-25 de minute. Daca nu sunt rumene dupa acest timp mai lasati-le 1-2 minute la o temperatura mai mare sau pe functia grill.














Ingrediente pentru salata de ceapa
-1 ceapa rosie mare taiata julien (+o lingurita de sare)
-1 lingurita de sumac
-3 fire patrunjel proaspat tocat marunt
-o lingura de ulei de masline
-sare dupa gust

Peste ceapa taiata se adauga lingurita de sare si se freaca pardon, framanta, intre maini, apoi se clateste cu apa rece. Facem asta ca ceapa sa nu fie prea iute, aspra.
Dupa ce este scursa de apa se pune intr-un castron si de adauga sumacul, patrunjelul, uleiul de masline si sare dupa gust.

Gata salata!



Un comentariu:

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!