A trecut ceva vreme de cand o mancare, aparent simpla, m-a
lasat fara glas. Dar credeti-ma, daca faceti reteta asta (si va place pestele,
desigur) nici nu veti putea glasui ceva, caci veti avea gura plina mereu.
Garantat!
Tentatia asta e o mancare cu specific suedez, foarte
apreciata mai ales in perioada Craciunului. Variante sunt multe: cartofi taiati rondele sau pai, ansoa sau
sardine in loc de sprot, rezultatul este cam acelasi (cred si sper sa nu spun tampenii). La prima vedere zici ca ce poate fi
surprinzator la o amestecatura de cartofi cu peste? Pai cam totul. Nici nu stiu
ce argumente sa va aduc in favoarea ei, asa ca trebuie sa o incercati si sa
vedeti.
Mancarea se face simplu de tot si chiar m-am straduit sa fac poze pas cu pas ca sa evidentiez asta. Chiar orice incepator in ale linguritului prin oale o poate face. Trust me!
Reteta mea tantosa pleaca catre Teo, care luna aceasta gazduieste retetele din Bucataria nordica, din cadrul proiectului The Food Connection . Oana, de nu aveai ideea stralucita a proiectului, eu nu faceam chestiunea de mai jos. Salutam cu respect!
Ingrediente
-
3 cartofi mai marisori
-
350 g sprot in ulei
-
3 cepe albe
-
100 g unt
-
3 linguri pesmet
-
200 ml smantana pentru gatit
-
Sare si piper
Se curata ceapa si se toaca marunt.
Se pastreaza o lingura din cele 100 g de unt, iar restul se pune intr-o
tigaie la topit. Se adauga ceapa tocata si se caleste cateva minute, pana cand
aceasta este moale si usor sticloasa.
Cartofii se curata de coaja si se feliaza rondele, dar nu foarte groase (ca si in imaginea de mai jos). Daca folositi un feliator este super, veti obtine rondele de aceeasi dimensiune. Daca folositi cutitul incercati sa le taiati la fel.
Se unge un vas termorezistent cu putin unt si se presara o lingura de pesmet.
Se aseaza un rand de cartofi si se presara sare si piper.
Se adauga peste cartofi jumatate din cantitatea de ceapa si se intinde uniform peste acestia.
Peste ceapa se pune un strat de peste.
Repetati pasii si finalizati cu un strat de cartofi.
Dupa ce ultimul strat de cartofi este asezat, se toarna in vas smantana pentru gatit astfel incat sa patrunda si printre straturile de cartofi. Eu am miscat putin cartofii din vas cu o furculita.
Se presara restul de pesmet pe deasupra. Untul ramas se aseaza din loc in loc peste pesmet.
Tava se da la cuptor la 190 de garde pentru cca 1 ora, iar dupa o ora se lasa 5 minute pe functia grill (daca mai este nevoie de putina rumeneala pe deasupra).
Dupa coacere lasati tava deoparte pentru 15 minute, abia apoi serviti.
Ma bucur ca Food Connection ne-a "dezmortit" pe toti si ca am iesit din zona de confort. Am descoperit cu totii retete foarte faine.
RăspundețiȘtergereFaina minunatie ai pregatit!!
RăspundețiȘtergere