duminică, 29 martie 2015

Rote Grütze - budinca de fructe

Va salut cu drag, urecheatii mei pofticiosi!
Sa stiti ca un desert racoros la pahar pe vremea asta nu e o gluma proasta din partea mea.  Nu, nu. Frumusetea asta de mai jos face parte dintr-un proiect frumooos si special si din care fac si eu parte, fapt care ma onoreaza. Sincer.
Retete internationale - The Food Connection, sau Calatoria culinara in jurul lumii, este o idee a fetelor de la Savori urbane, Oana si Diana. Practic, suntem aproape 5 maini de bloggeri culinari, mai exact 24 de perechi de maini harnice si pricepute, care prin rotatie vom gazdui lunar o bucatarie cu specific international. Vom gati in ton cu tema lunii, iar gazda lunii va publica fainele retete pe blogul sau.
Andie a dat tonul si gazduieste luna aceasta retetelegermane, iar pe blogu-i veti putea urmari retetele pregatite de noi. (Si daca va intrebati cum arata acela un carnat vegetarian, eu zic sa aruncati un ochi tot la Andie sa-i vedeti minunatia de veggiewurst)
Well, recunosc ca nu stiam foarte multe despre bucataria germana. Singurele cunostinte se opreau la tortul Padurea Neagra, carnati, salate de cartofi si knodel. Cu galustele knodel m-am imprietenit in Portugalia, unde o colega nemtoaica le pregatea cu paine uscata si spanac. Si acum imi aduc aminte cum m-am minunat prima data cand a facut knodel. Adica sa usuci paine la soare si apoi sa torni lapte peste ea, sa mai pui spanac si alte chestiuni nu prea avea logica in capul meu (eram tinerica si neexperimentata). Dar rezultatul din farfurie m-a impresionat din prima. Asa ca de cum am vazut tema lunii m-am gandit instant la knodel cu paine uscata si spanac, apoi m-am razgandit si am hotarat sa pregatesc ceva ce nu am mai incercat.
Asa ca m-am pus cu burta pe carte, apoi am intrebat-o pe Paula, prietena mea stabilita in Germania, ce ii impresioneaza pe oamenii locului. Draga de Paula mi-a dat o super reteta de knodel cu prune, varza si friptura de vanat insa din pacate nu am reusit sa o pun in aplicare. Inca. Iti multumesc, Paula, mult mult de tot.
Tot Paula mi-a spus ca Rote Grütze este desertul cel mai iubit de germani. Hmmm, Rote Grütze zici? Hai sa vedem ce este, mi-am zis. Si am dat peste o splendoare de desert, care nu este altceva decat o budinca de fructe, asemanatoarea cu dulceata. Paula mi-a spus ca la fata locului, in Germania adica, budinca se serveste cu sos de vanilie sau frisca, dar eu am ales o branza cremoasa (tot germana la origini) quark pe care am amestecat-o cu putin zahar pudra.
Sper sa va placa, nu de alta da noi am lins la final paharele :)
A fost bun de tot si mai vrem!




Ingrediente
-500 g fructe (zmeura, coacaze rosii si negre)
-100 g zahar
-40 ml vin rose
-semintele de la ½ pastaie de vanilie
-2 lingurite de amidon de porumb+2 linguri de apa
-un varf de cutit de sare

Pentru servit
-3 linguri zdravene de quark amestecate cu o lingurita de zahar pudra.

Intr-o cratita cu fundul mai gros se pun fructele, zaharul, seminte de vanilie, vinul si sarea. Se pune oala pe foc mic si se fierbe cca 20 de minute, apoi amestecul se paseaza  intr-un blender, avand grija sa ramana si bucati mai maricele de fructe. Se pune amestecul inapoi in oala pe foc si se adauga amidonul amestecat cu apa. Se amesteca si se fierbe inca 5 minute, apoi se toarna budinca de fructe in pahare de sticla. Se lasa la racit.

Se serveste cu quark pe deasupra, sos de vanilie sau smantana de frisca batuta.





2 comentarii:

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!