luni, 15 septembrie 2014

Tarta de toamna cu nuci si dulceata


Toti acei ce-ntreaga vara
Au lucrat din zori in seara,
Toamna, cu roade bogate,
Au si fructe, si bucate.
Mere, pere in panere,
Prune bune si alune,
Si gutui amarui,
Cu puf galben ca de pui.
Si tot felul de legume,
De nu le mai stii pe nume.
              (Toamna, de Demostene Botez)

Ca vrem, ca nu vrem, toamna a venit. E aici. Si va spun eu ca nu pleaca foarte curand. Pe mine acest lucru nu am incanta foarte mult. Vreme ciudata, ploi reci, zile tot mai scurte, totul uscat in jur. Si totusi, imi plac pregatirile pentru iarna din aceasta perioada (atata noroc). Compoturi, definitivarea dulceturilor, zacusca, muraturi, legume la congelator, mirosul de ardei copti cu usturoi, vinete fripte, dulceata rosiilor...ei, parca prinde viata un pic de culoare, nu-i asa?
Tarta de azi este una cat se poate de tomnatica, dar nici iarna nu mi-e rusine cu ea. Blatul este unul clasic al prajiturii cu mar razalit, blat cu untura, sfaramicios. Umplutura este cu nuci si cu dulceata acrisoara, per total o tarta numa buna de savurat langa o cana de ceai sau ciocolata calda.



Ingrediente pentru blat
- 18 linguri de faina
- 6 linguri de untura topita/ulei
- 3 galbenusuri
- 2 linguri de zahar
- un plic de zahar vanilinat (sau semintele de la 1/2 pastaie de vanilie)
- un plic praf de copt
-  4 linguri smantana 
- un varf de cutit de sare

Pentru umplutura
- 3 albusuri
- 2 linguri zahar
-4 linguri nuca
- dulceata de caise

Extra
- putin unt pentru uns tava+putina faina 
- zahar pudra pentru ornat (optional)

Se porneste cuptorul la 180 de grade.
Pentru blat se amesteca intr-un bol faina, praful de copt, sarea si zaharul. 
Se adauga untura, galbenusurile si smantana.
Se framanta aluatul bine, da bine de tot pana cand nu se mai lipeste de maini. Daca este prea lipicios se mai adauga putina faina, daca este prea fainos se mai adauga putina smantana.
Blatul obtinut se imparte in doua parti egale, care se intind cu sucitorul dupa marimea formei de copt.
Pentru compozitie se bat albusurile spuma. Cand spuma este ferma se adauga zaharul si se mizeaza in continuare. Se amesteca nuca cu albusurile.
Se unde o tava cu unt si se tapeteaza cu faina. (Am folosit o tava de tarta cu diametrul de 28 cm).
Se pune in tava o patura de aluat, peste ea se pune un strat generos de dulceata de caise, apoi se adauga spuma de albusuri cu nuci. Deasupra se pune cea de a doua patura de aluat si se inteapa cu furculita in cateva locuri.
Tarta se da la cuptor pentru cca 40 de minute (pana trece de testul cu scobitoarea), apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet.
Se pudreaza cu zahar si se serveste.
Puteti sa o ungeti pe deasupra cu dulceata si sa presarati putina nuca macinata sau atunci cand o serviti cu zahar pe deasupra puneti si o lingurita de dulceata (langa, deasupra).
Puteti coace si intr-o tava dreptunghiulara si sa o serviti ca o prajitura taiata cubulete.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!