marți, 18 februarie 2014

Placinte musai de incercat!

Dar musai musai sunt de incercat si chiar nu glumesc. M-am indragostit de ele, iar modul de preparare este unul simplu de tot, chiar daca pare putin complicat la prima vedere. Vinovata de reteta este Beta Brigytte. Beta locuieste in Iordania, iar pe pagina ei puteti sa admirati o multime de mancaruri fantastice; doar cuvinte la superlativ am pentru aceasta doamna si pentru ceea ce ii iese din maini. Beta draga, iti multumesc mult de tot pentru reteta si indicatii, dar si pentru rabdare. Elena a explicat foarte bine intr-o postare modalitatea de preparare, asa ca invit sa aruncati un ochi si pe blogul ei. Elena te pup si multumesc pentru pozele din timpul prepararii, eu nu am apucat sa fac desi mi-ar fi placut.
Ca si umpluturi, dupa cum bine veti vedea, eu a folosit mai multe variante. Toate ne-au placut, dar toate! Data viitoare cand voi face placinte va trebui sa dublez cantitatile si sa incerc si alte umpluturi.
Sumacul poate fi inlocuit cu putina zeama de lamaie sau poate lipsi cu desavarsire. Zaatarul este un amestec de plante si condimente pe care il puteti pregati acasa sau cumpara de la magazinele de specialitate. Eu sunt norocoasa, am primit un borcan maaare de zaatar din Iordania, de la mama unei prietene. Uitati aici ce zice prietena wiki despre el.
Cam atat, va las acum cu placintele. Enjoy!




Ingrediente
Pentru aluat:
- 500g faina cernuta
- 150ml lapte caldut
- 150ml apa calduta
- un ou
- 10g drojdie uscata(un plic)
- o lingurita zahar
- o lingurita sare
- 30-35ml ulei de masline

Pentru umplutura de spanac:
-putin ulei de masline
- o ceapa 
-500 g spanac proaspat
-sare si piper dupa gust
-o lingurita sumac

Pentru uns tava:
-ulei de masline (fara zgarcenie :P)

Faina, zaharul si sarea le-am pus intr-un castron adanc si in mijlocul lor am facut o gropita. In gropita am adaugat oul, uleiul de masline, drojdia si laptele cald. Am framantat aluatul pana cand acesta nu s-a mai lipit de degete, apoi l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la dospit cca o ora, intr-un loc calduros.
Dupa aceasta ora, am scos aluatul din castron si l-am impartit in 15 mingiute, cat de cat egale ca dimensiune. Am acoperit mingiutele cu o folie si le-am lasat din nou la dospit 15 minute. 
Dupa cele 15 minute am intins cu ajutoul sucitorului fiecare bila de aluat, in foaie subtire, am pus umplutura si am impaturit in 3, in forma de triunghi (ca si in imaginea de mai jos). In tava de cuptor se toarna ulei de masline, dar nu strat subtire care doar sa unga tava, ci un strat mai generos. Se pun placintele in tava si se coc la 180 de grade 35-40 de minute.
Umplutura se face astfel:
Am calit ceapa tocata marunt in ulei de masline, am adaugat spanacul spalat si l-am lasat la foc mic sa scada usurel, apoi am adaugat sare, piper si sumac. In cca 10 minute este gata umplutura.

Pe langa spanac, am mai folosit ca si umpluturi: cas de casa amestecat cu patrunjel proaspat tocat marunt, zaatar si sunca cu cascaval.

 Sectiune cu spanac.
 


Cu zaatar


Cu sunca si cascaval

Cu patrunjel si cas

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Daca e musai, cu placere...nu? :)

      Ștergere
    2. Oh, trebuie sa fac musai si cu spanac. Tare bune mai sunt si cred ca am sa fac si cu alte verdeturi cand or aparea. Ce imagini frumoase care te fac sa poftesti de zor la placintele ai facut! Felicitari, Corina.

      Ștergere
  2. Grozav arata! felicitari si pt poze :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!