sâmbătă, 29 iunie 2013

Prajitura Petrus


La multi ani tuturor celor care poarta numele de Petru si Pavel!
Si in special la multi ani sotului meu, dar si bunicului meu drag; sa aveti parte numai de bucurii si sanatate.
Daca va intrebati de unde acest nume al prajiturii, ei bine, e simplu: de la Petru, sotul meu (arheolog de meserie, pasionat de lumea romana, e lesne de inteles numele, nu?). Nu aveam in plan nimic dulce pentru ziua de azi, asa ca prajitura am facut-o cu ce aveam prin casa si presupun si sper sa nu mai existe o alta la fel sub un alt nume :P
Cafea, nuca prajita, mascarpone, ciocolata amaruie...toate ingredientele unui desert de sambata dimineata, zi de sarbatoare.


 Ingrediente
pentru blat:
-5 albusuri
-4 linguri de faina (eu folosesc faina Slabesti mancand)
-1 1/2 linguri cacao
-80 g nuca prajita
-2 linguri indulcitor (eu folosesc xylitol)

pentru crema:
-5 galbenusuri
-250 g mascarpone
-200 ml frisca lichida
-o lingura xylitol
-esenta de cafea (dupa gust, eu am pus mai bine de o fiola)
-un plic de gelatina 
+ciocolata amaruie pentru razuit pe deasupra

Albusurile se bat spuma impreuna cu indulcitorul, apoi se adauga lingura cu lingura faina si se amesteca compozitia cu miscari lente (daca amestecati energic albusurile se vor lasa). Se adauga cacaua si nucile prajite si tocate. Aluatul pentru blat se toarna intr-o tava in care s-a pus hartie de copt sau s-a uns cu unt si tapetat cu faina si se da la cuptorul preincalzit pentru cca 30 de minute. Dupa ce este copt se lasa la racit.
Cat timp blatul se coace se pregateste crema. Pentru inceput, gelatina se pune la inmuiat in putina apa, cca 50 de ml. In acest timp se bate frisca cu indulcitorul, apoi se adauga mascarpone, esenta de cafea si se omogenizeaza crema. Gelatina se pune pe foc intr-o craticioara (mai adaugati putina apa) si se lasa la topit. Aveti grija ca aceasta sa nu fiarba, caci isi va pierde din puterea de coagulare.
Galbenusurile se pun pe baie de aburi pana cand se deschid la culoare, daca doriti mai adaugati zahar sau indulcitor, apoi se adauga peste frisca si mascarpone. Amestecati in gelatina, iar cand aceasta este topita complet o luati de pe foc si o adaugati in crema.
Crema se intinde cat se poate de uniform peste blat, se rade ciocolata amaruie si se da la rece pana la servire (minim o ora).
Nu este o prajitura foarte dulce, asadar adaptati cantitatea de zahar/indulctior in functie de preferintele dumneavoastra.



Pofta buna!

5 comentarii:

  1. La multi ani sarbatoritilor tai! E minunata prajitura!

    RăspundețiȘtergere
  2. wow, cred ca e mortala prajitura asta! La multi ani sarbatoritilor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca este delicioasa. Nu am gasit momentul exact cand ai pus galbenusurile la crema ?
    Multumesc,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!