marți, 25 iunie 2013

Dulceata de cirese

Perfecta dimineata pe paine cu unt, perfecta pentru clatite, perfecta atunci cand ai pofta de ceva dulce. Perfecta! Mi-am luat inima in dinti si anul asta am pregatit dulceata de cirese. Mi-a fost groaza, sincer, de desfacutul cireselor, insa a fost floare la ureche. Am gasit in piata la Huedin cireste frumoase si dulci care s-au desfacut foarte usor si din care a iesit o dulceata extraordinara. Este o finete a raftului din camara, cel putin eu asa am considerat-o mereu si va recomand cu multa caldura sa o incercati. Si nu doar pe acesta, ci orice fel de dulceata, pentru ca nu se compara cu cea din comert. Dar sunt sigura ca stiti asta, asadar nu va mai retin si va spun cum am facut eu.
Va zic doar ca poate mergea o cantitate mai mica de zahar, caci mi s-a parut putin cam dulce. Insa poate fi doar o falsa impresie avand in vedere ca nu mai mananc zahar de ceva vreme. Inca nu mi-am facut curaj sa incerc dulceata cu indulcitori, dar sunt in curs de documentare.


Ingrediente
-1,5 kg cirese (fara samburi)
-1 kg zahar
-zeama de la o lamaie

Ciresele se spala foarte bine si li se inlatura coditele, apoi li se scot samburii. Ciresele si zaharul se pun intr-o cratita cu fundul mai gros (eu am o astfel de oala pe care o folosesc numai pentru dulceturi) si se lasa la hodinit in jur de 2 ceasuri, apoi se pune oala pe foc mic. Odata ce incepe sa fiarba dulceata va face spuma, iar ea trebuie inalturata. Eu recunosc ca nu am reusit sa scot toata spuma din oala din cauza fructelor, dar cred ca in proportie de 90% am luat-o. Adaugati si zeama de lamaie si fierbeti pana cand dulceata are consistenta dorita. Pentru aceasta puneti o farfurioara pentru 5 minute la frigider, apoi picurati putina dulceata pe ea; daca dulceata nu curge inseamna ca este gata!
Dulceata minunata se toarna in borcane curate si uscate si se lasa fara capac pana cand se racesc, apoi se infileteaza capacul si se pun la loc racoros. 




Pofta mareeee!!

3 comentarii:

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!