Cum ati inceput saptamana? Eu recunoasc ca lunea aceasta a fost foarte obositoare, cu toate ca vremea este superba si ar fi trebuit sa imi ridice moralul. Promit ca maine ma voi revansa.
Azi vreau sa va prezint un tortulache ceva mai diferit, care se potriveste noului stil de viata pe care mi l-am impus (sau macar incerc sa mi-l impun sa-l respect). Poate nu v-ati prins, dar eu sunt o mare pofticioasa...in special cand vine vorba de dulciuri. Astfel, a trebuit sa gasesc o modalitate de a putea manca cate un dulce din cand in cand fara a ma simti pe urma vinovata de acest lucru. Astfel, am inlocuit zaharul cu xylitoul si rapadura. Despre rapadura o sa va vorbesc alta data, iar azi despre xylitol (mai ales ca l-am folosit in reteta). Acesta nu este un îndulcitor
artificial, ci un carbohidrat cu structură cristalizată si se
regăseşte în natură, aproape în toate fructele şi legumele. Are un gust placut asemanator zaharului si chiar seamana la aspect cu acesta. Este folosit cu succes in mentinerea greutatii corporale, diabet sau igiena dentara. Eu il folosesc pentru indulcirea cafelei, a bauturilor reci si in pregatirea deserturilor (inclusiv coacere). Va las un link unde puteti gasi toate informatiile despre preaminunatul, aici.
Un alt produs de care ma feresc este faina alba. Folosesc integrala pentru paine, iar pentru patiserie folosesc un amestec special din gama Slabesti mancand (mai jos am atasat doua poze cu ambalajul unde puteti vedea si ce contine). Aceasta faina se gaseste la magazinele naturiste sau puteti comanda direct de pe site. Sunt foarte multumita de dulciurile preparate pana acum si va spun drept ca nu difera mult de cele clasice.
Inainte de incheiere vreau sa va spun ca de cand am facut schimbari in modul de alimentatie starea mea fizica si psihica s-a schimbat. Am mai multa energie, nu obosesc la fel de repede, sunt si mai optimista si am inceput sa slabesc frumos (incet, dar sanatos). Si o sa va mai spun 2-3 vorbe despre aceste schimbari pe parcursul postarilor.
Revenind la tort va pot spune doar ca e un tort nu foarte dulce, ci este usor acrisor, dar care a avut mare trecere. L-am pregatit cu ocazia aniversarii soacrei mele, s-a mancat pana la ultima firimitura si nimeni nu a sesizat ca nu ar contine zahar sau faina alba.
Bineinteles, gradul de dulceata il dati voi in functie de preferinte.
Pentru blat
- 8 oua
-4 linguri xylitol
-9 linguri de faina
Ouale se separa.
Galbenusurile se mixeaza cu xylitolul min 15 minute, pana cand acestea
se deschis la culoare si cresc in volum. Este important sa aveti rabdare
in aceasta etapa si sa mixati galbenusurile cat mai mult, astfel blatul
va iesi pufos si va creste frumos.
Albusurile se bat
separat pana cand se obtine o spuma ferma. Cel mai indicat este sa
bateti albusurile intr-un vas de sticla perfect curat si uscat.
Se incorporeaza
albusurile peste galbenusuri avand grija ca miscarile sa fie lente si de
sus in jos.Se adauga lingura cu lingura faina.
Blatul se toarna
intr-o tava in care s-a pus hartie de copt si se da la cuptor. Am
folosit o tava cu diametru de 25 de cm si am copt blatul timp de 30 de
minute la foc moderat.
Odata copt, scoateti blatul din tava si lasati-l sa se raceasca complet, apoi il taiati in doua.
Pentru crema
-2 iaurturi mici cu fructe (am folosit iaurt degresat cu visine de la Linesa)
-o cutie de ricotta
-2 linguri de xylitol
-un pliculet de gelatina granule
Gelatina se pune la
inmuiat in putina apa. Intre timp, iaurtul se amesteca cu xylitoul pana
cand acesta este topit complet, apoi se adauga ricotta. Dupa ce gelatina
se umfla se pune pe foc pana cand se topeste. Aveti grija sa nu fiarba
(gelatina) deoarece isi va pierde din puterea de coagulare. Dupa ce este
topita se incorporeaza in crema.
Pentru insiropare
-400 ml apa
-o lingura xylitol
-esenta de vanilie sau visine (dupa gust)
Se pun toate pe foc mic pana cand indulcitorul este topit.
Asamblare:
O jumatate de blat se
aseaza in tava cu pereti detasabili, se insiropeaza cu jumatate din
cantitatea de sirop si se toarna crema peste. Din crema pastrati 2
linguri pentru a putea finisa tortul pe deasupra si pe margini.
Se insiropeaza si al
doilea blat si se adauga peste crema, apoi se pune deasupra crema ramasa
si se intinde. Eu am ras si putina ciocolata amaruie, insa este un pas
strict optional.
Tortul se da la rece min 2 ore, apoi se finiseaza pe margini.
Pofta buna!
Tortul arata demential, dar trebuie sa te intreb ce gust are?!
RăspundețiȘtergereAm cumparat candva faina ca cea din imagine si mi s-a parut ca avea un gust pronuntat de fasole... :(
Faina are un usor iz de tarate, cel putin asa mi se pare.
ȘtergereAs vrea sa iti pot descrie gustul, insa iti dai seama ca nu pot...mi-e imposibil. Eu m-am obisnuit cu aroma, in fond totul e legat de obisnuinta.
interesant, bravo tie pentru alegere facuta:) eu cred ca a fost bun..oricum pare asa de deliciosss
RăspundețiȘtergerebia oana, chiar a fost foarte foarte gustos. si multumesc :*
ȘtergereE foarte bine că ai decis să-ți schimbi stilul de viață, dar mai bine este când se văd rezultatele. Mult succes!
RăspundețiȘtergereCe bine arata!!! Si eu as vrea sa mai schimb cate ceva la alimentatia mea, poate reusesc. Felicitari ca tu ai reusit! Te pup
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru minunatul tort. Unde sa gaseste sortiemsntul acesta de faina? Multmesc.
RăspundețiȘtergereCristina