Cum se numesc nasii Papei? Papanasi, desigur :)))
Radem si glumim, dar sa nu parasim incinta. Papanasii sunt un desert cate se poate de serios, da?
Papanasii fierti sunt de origine austro-ungara, fiind astfel foarte populari prin partile astea ale noastre...prin Ardeal. Papanasii fierti sunt o alternativa mult mai sanatoasa si dietetica pentru papanasii prajiti. Acuma drept sa va spun, eu am auzit prima data de papanasi prajiti in 2004 cand am venit la Cluj la facultate; pana atunci papanasii erau doar acestia fierti. Asa facea mama, bunica si toate doamnele din familia mea si nu va pot spune ce bucurie mare era in casa cand ne facea mama un castron cu papanasi...nu, nu ca ne-ar fi facut rar, ci pentru ca am fi mancat in fiecare zi cu aceeasi pofta! Insa omul cat traieste invata si acum fac si prajiti si fierti.
Papanasii de astazi sunt cei mai aromati si parfumati papanasi pe care i-am facut pana acum. Si asta pentru ca le-am adaugat in compozitie minunate seminte din pastaie de vanilie de Bourbon, iar in pesmetul in care le-am tavalit am pus scortisoara. N-am cuvinte sa va spun cat de buni au fost, caci sunt o amintire, desi i-am facut azi la pranz!!
Cu aceasta reteta particip la concursul: Pregateste cel mai bun desert cu branza, organizat de Isabela si Pastai de Vanilie.
De ce am ales papanasii? Pentru ca am vrut sa transform un desert traditional, banal, din copilarie, intr-unul special. Si eu zic ca am reusit sa fac papanasii cei mai papanasi sau cei mai papanasi (titlul nu e o greseala).
Ingrediente
-500 g branza de vaci
-2 oua
-3 linguri de zahar alb
-1 pastaie de vanilie de Bourbon
-o lingurita coaja de lamaie razuita
-1 lingura de gris
-9 linguri de faina
Pentru servire
-pesmet (5-6 linguri)
-zahar brun (2 linguri)
-o lingurita de scortisoara
Intr-un bol se amesteca bine branza impreuna cu ouale, zaharul, coaja razuita de lamaie si semintele pastaii de vanilie. Pentru a le scoate, pastaia se taie transversal si cu varful unui cutit se rade usor interiorul pastaii. Pentru ca am vrut niste papanasi cu aroma intensa de vanilie am folosit toate semintele, insa se pot folosi si mai putine.
Odata acestea amestecate se adauga grisul si apoi faina lingura cu lingura. Daca cumva branza lasa zer s-ar putea sa fie nevoie de mai multa faina, insa atentie! daca punem prea multa faina vor iesi tari, asa ca va sfatuiesc sa cutati o branza nu foarte zeroasa.
Aluatul care rezulta trebuie sa vi se despinda usor de maini. Din acestea facem mingiute si le punem deoparte pe o planseta de lemn.
Intre timp punem o oala mare cu apa la fiert, iar cand aceasta incepe sa fiarba punem papanasii in apa. Dupa ce papanasii se ridica la suprafata mai lasati-i sa fiarba 5 minute, apoi se pot scoate.
Cat papanasii fierb punem intr-o tigaie pesmetul la prajit impreuna cu scortisoara.
Cat papanasii fierb punem intr-o tigaie pesmetul la prajit impreuna cu scortisoara. Atentie sa nu se arda!! Cand pesmetul incepe sa isi schimbe culoarea se adauga zaharul si se mai prajeste 2-3 minute.
Scoatem papanasii din oala in care au fiert si ii scurgem cu ajutorul unei palete, apoi ii asezam in tigaia cu pesmet. Prindem tigaia de maner si o scturam pana cand papanasii se acopera de pesmet. Nu este nevoie sa folosim o spatula de lemn, este de ajuns sa miscam tigaia.
Dupa ce sunt acoperiti cu pesmet ii transferam pe un platou si ii putem servi.
Se servesc asa calduti cu zahar brun presarat pe deasupra, dar sunt foarte buni si reci.
Ii puteti servi si alaturi de dulceata si/sau smantana, insa atunci se pierde gustul de papanas autentic din Ardeal. Incercati fara inainte!
Pofta buna!
Radem si glumim, dar sa nu parasim incinta. Papanasii sunt un desert cate se poate de serios, da?
Papanasii fierti sunt de origine austro-ungara, fiind astfel foarte populari prin partile astea ale noastre...prin Ardeal. Papanasii fierti sunt o alternativa mult mai sanatoasa si dietetica pentru papanasii prajiti. Acuma drept sa va spun, eu am auzit prima data de papanasi prajiti in 2004 cand am venit la Cluj la facultate; pana atunci papanasii erau doar acestia fierti. Asa facea mama, bunica si toate doamnele din familia mea si nu va pot spune ce bucurie mare era in casa cand ne facea mama un castron cu papanasi...nu, nu ca ne-ar fi facut rar, ci pentru ca am fi mancat in fiecare zi cu aceeasi pofta! Insa omul cat traieste invata si acum fac si prajiti si fierti.
Papanasii de astazi sunt cei mai aromati si parfumati papanasi pe care i-am facut pana acum. Si asta pentru ca le-am adaugat in compozitie minunate seminte din pastaie de vanilie de Bourbon, iar in pesmetul in care le-am tavalit am pus scortisoara. N-am cuvinte sa va spun cat de buni au fost, caci sunt o amintire, desi i-am facut azi la pranz!!
Cu aceasta reteta particip la concursul: Pregateste cel mai bun desert cu branza, organizat de Isabela si Pastai de Vanilie.
De ce am ales papanasii? Pentru ca am vrut sa transform un desert traditional, banal, din copilarie, intr-unul special. Si eu zic ca am reusit sa fac papanasii cei mai papanasi sau cei mai papanasi (titlul nu e o greseala).
Ingrediente
-500 g branza de vaci
-2 oua
-3 linguri de zahar alb
-1 pastaie de vanilie de Bourbon
-o lingurita coaja de lamaie razuita
-1 lingura de gris
-9 linguri de faina
Pentru servire
-pesmet (5-6 linguri)
-zahar brun (2 linguri)
-o lingurita de scortisoara
Intr-un bol se amesteca bine branza impreuna cu ouale, zaharul, coaja razuita de lamaie si semintele pastaii de vanilie. Pentru a le scoate, pastaia se taie transversal si cu varful unui cutit se rade usor interiorul pastaii. Pentru ca am vrut niste papanasi cu aroma intensa de vanilie am folosit toate semintele, insa se pot folosi si mai putine.
Odata acestea amestecate se adauga grisul si apoi faina lingura cu lingura. Daca cumva branza lasa zer s-ar putea sa fie nevoie de mai multa faina, insa atentie! daca punem prea multa faina vor iesi tari, asa ca va sfatuiesc sa cutati o branza nu foarte zeroasa.
Aluatul care rezulta trebuie sa vi se despinda usor de maini. Din acestea facem mingiute si le punem deoparte pe o planseta de lemn.
Intre timp punem o oala mare cu apa la fiert, iar cand aceasta incepe sa fiarba punem papanasii in apa. Dupa ce papanasii se ridica la suprafata mai lasati-i sa fiarba 5 minute, apoi se pot scoate.
Cat papanasii fierb punem intr-o tigaie pesmetul la prajit impreuna cu scortisoara.
Cat papanasii fierb punem intr-o tigaie pesmetul la prajit impreuna cu scortisoara. Atentie sa nu se arda!! Cand pesmetul incepe sa isi schimbe culoarea se adauga zaharul si se mai prajeste 2-3 minute.
Scoatem papanasii din oala in care au fiert si ii scurgem cu ajutorul unei palete, apoi ii asezam in tigaia cu pesmet. Prindem tigaia de maner si o scturam pana cand papanasii se acopera de pesmet. Nu este nevoie sa folosim o spatula de lemn, este de ajuns sa miscam tigaia.
Dupa ce sunt acoperiti cu pesmet ii transferam pe un platou si ii putem servi.
Se servesc asa calduti cu zahar brun presarat pe deasupra, dar sunt foarte buni si reci.
Ii puteti servi si alaturi de dulceata si/sau smantana, insa atunci se pierde gustul de papanas autentic din Ardeal. Incercati fara inainte!
Pofta buna!
Intr-adevar...cei mai:)
RăspundețiȘtergerenu stiam ca exista si varianta asta, mai sanatoasa.
RăspundețiȘtergerese mai pot servi cu dulceata?
Multumesc Teo :)
RăspundețiȘtergereGreen, cum ziceam, acest fel de papanasi se fac mai mult prin Ardeal si nu in toate zonele. Poti sa ii servesti si cu dulceata, insa gustul nu va fi acelasi!
RăspundețiȘtergereFrumoasa prezentare!Ti-am furat reteta :)
RăspundețiȘtergereBuburuza, ma bucur enorm ca iti place. Sa imi zpui cum iti ies si pofta mare!
RăspundețiȘtergere