sâmbătă, 11 februarie 2012

Pizza

De curand s-a deschis in cartierul nostru (nu e chiar un cartier, dar dati-mi voie sa ii spun asa) o pizzerie draguta. Am mancat acolo una dintre cele mai bune pizza ever, bineinteles nimic nu se compara cu pizza testata acasa la ea, in Italia, insa aceasta pizza se numara printre cele mai bune. Si de ce zic ca e cea mai buna? Pentru ca are branza gorgonzola, iar noi suntem mai fani de branzeturi cu mucegai. Se numeste Piemontese, insa eu ii voi spune simplu pizza, The pizza, ok?!

Pot sa va zic ca mi-e mi-a iesit mult mai buna decat la pizzerie :P

Am folosit pentru blat reteta mamei. Da, probabil voi auzi voci cum ca blatul de pizza nu contine unele ingrediente. Asa o fi, insa variatiuni pe aceeasi tema sunt permise. Si desi am incercat si blat fara ou sau lapte, nu pot sa spun ca se simte diferenta mare. Ramane la latitudinea fiecaruia, pana la urma, cum alege sa faca blatul.



Ingrediente

Pentru blat aveti nevoie de

- 300 g faina

-110 ml lapte

-20 g drojdie

-60 ml ulei (30 de floarea-soarelui si 30 ulei de masline)

-un ou

Pentru sosul de rosii aveti nevoie de

-300 ml sos de rosii/bulion

-oregano si bucuioc uscat

Pentru topping (fara cantitati, cat doreste sufletul fiecaruia)

-sunca

-ciuperci proaspete

-branza gorgonzola

-mozzarella

-masline

Pentru blat se amesteca ingredientele si se framanta bine aluatul. Se lasa la dospit 1-2 ore (depinde cat timp aveti la dispozitie). Eu folosesc pentru aceasta operatiune masina de paine, daca aveti va mai usurati din munca. Din cantitatile date ies 2 bucati de pizza pentru tava cu diametru de 32 cm. Odata dospit, aluatul il impartim in doua parti egale. Eu am facut una bucata pizza de mai jos si o pizza mexicana pe care o voi posta mai tarziu.

Aluatul se intinde in tava cu mainile si se lasa 10-15 minute sa se odihneasca, timp in care va mai creste putin, apoi se unge cu sosul de rosii. Se aseaza sunca feliata subtire si ciupercile taiate marunt. Adaugam mozzarella si gorgonzola, cateva masline si introducem tava la cuptor. In medie este nevoie de 40-45 de minute la foc moderat pentru a fi gata, depinde de cuptor. Dupa 40 de minute verificati marginile blatului si daca acesta este copt puteti scoate pizza din cuptor, daca mai are nevoie de timp, o mai lasati putin.









Serviti pizza fierbinte! Pentru amatori puteti face si un sos de rosii, insa este mai buna fara acesta.
Nu-i asa ca-i simplu? Va garantez ca o sa va placa aceasta combinatie! Nu va zgarciti cu branza gorgonzola, este secretul retetei :)


Pofta buna!

Voi ce reteta pentru blat folositi?

5 comentarii:

  1. Mmmmm,yummyyyy!Mie nu prea imi face cu ochiul branza cu mucegai desi am gustat o tot in pizza si mi s a parut excelenta...sunt sanse sa incerc retata cat de curand :D
    Foarte faina tava...de unde ti ai luat o?
    Eu aluatul de pizza il fac la ochi dar cam asa mi a intrat ultima data : vreo 250-300 gr de faina,o lingurita de drojdie uscata inmuiata in apa calduta ,apa+ maia cam o cescuta si vreo 2 linguri de ulei...blatul iese subtire si crocant!

    RăspundețiȘtergere
  2. extraordinara aceasta pizza !! felicitari

    RăspundețiȘtergere

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!