miercuri, 14 octombrie 2015

Patatas bravas

Pe scurtul-scurtului, patatas bravas sunt cartofi + sos picant de rosii (salsa brava). O mancare nu foarte pretentioasa, dar extrem de gustoasa, care vine din Spania. In patria ei se serveste atat ca si garnitura pentru diferite carnuri, dar si ca tapa, langa un pahar de vin ori bere. Ori mai multe. Pahare.
Pe mine sosul m-a cucerit definitiv; deja am cateva idei si combinatii unde s-ar potrivi foarte bine. Merge si uns pe pita, atata e de bun, ca dip pentru nachos, chipsuri sau grisine si, de ce nu, alaturi de carne la gratar. Eu tare il vad langa cartofii mei copti si umpluti (gasiti reteta aici)
Daca incercati reteta, musai sa folositi paprika afumata. Praful asta rosu si parfumat face minuni, va zic eu.
Reteta mea merge direct spre Simona, care gazduieste luna aceasta retetele spaniole, in cadrul proiectului The FoodConnection, un proiect Savori Urbane.



Ingrediente (2-3 portii)

-          5 cartofi mari

Salsa brava:
-          1 ceapa alba tocata marunt (nici prea mare, dar nici prea mica)
-          2 catei de usturoi tocati marunt
-          5 rosii carnoase si suculente decojite si taiate cuburi (in lipsa lor puteti folosi o conserva de rosii decojte)
-          ½ lingurita paprika iute afumata (pimenton)
-          ½ lingurita fulgi de chili/1 peperoncino mic
-          ½ lingurita zahar
-          sare si piper (dupa gust)
-          4 linguri ulei de masline
-          1 lingurita otet


Pentru pregatirea cartofilor puteti:
1.   Fie sa ii fierbeti in coaja (racit, decojit si taiat cuburi) si apoi sa ii prajiti in baie de ulei;
2.   Fie ii fierbeti in coaja, apoi ii rumenti la cuptor;
3.   Fie ii taiati de la bun inceput in cubulete, ii stropiti cu putin ulei si ii asezati intr-o tava pe hartie de copt, apoi ii dati la cuptor pana cand sunt rumeni si imbujorati. Eu am ales varianta asta. Cica tare buni ar fi prajiti in ulei, dar din punctul meu de vedere…ramane pentru alta data.

Sosul se face si el usor.
Intr-o tigaie se infierbanta uleiul si se calesc ceapa si usturoiul.
Se adauga paprika si fulgii de chili, apoi rosiile. Se lasa la fiert 10 minute, apoi se adauga zaharul, otetul, sare si piper.
Se mai fierbe sosul 5 minute, apoi se lasa la racit.
Odata racit se paseaza cu blenderul pana se obtine un sos fin si cremos.

Ca si modalitate de servire a cartofilor, fie alegeti sa ii puneti pe un platou si sa turnati sosul pe deasupra, fie sa puneti sosul intr-un bol mai mic si cartofii sa ii ordonati in pozitie de drepti pe langa el. Infingeti scobitori sau tepuse si savurati!
Oricum alegeti, tot acolo merg. Asadar, enjoy si pofta buna!



2 comentarii:

  1. Yummy! Am venit si eu la o portie de patate gustoase si aratoase. Mai sunt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai sunt Paula, ca sunt atat de buni ca se mananca repede :))

      Ștergere

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!