luni, 12 octombrie 2015

Tort cu lamaie si lime/Lemon and lime cake

Fac uneori niste mancaruri sau deserturi de eu insami ma minunez de ce am reusit sa fac. Sa va explic!
Cand ma gandesc la un tort bun vad rauri de ciocolata scurgandu-se . Peste el, in el, pe langa el, in farfurioara mea, pe bluza mea (cam da, mananc ca si un copil, se poate citi meniul pe mine). Muuulta ciocolata. Blat de ciocolata, crema de ciocolata, ornat cu ciocolata si tot asa. Si cine ne cunoaste pe mine si Petru stie ca nu am da un tort de ciocolata pe nimic. Ei bine, cu tortul lamaios ne-am cam spulberat fanteziile ciocolatoase.
In primul rand blatul. Mi-a iesit mai pufos ca niciodata. Insiropat cu siropul de zahar ars s-a topit efectiv in gura. Nici nu va pot explica foarte bine in cuvinte.
In al doilea rand crema de lamaie si lime. Crema de lamaie am tot facut, dar cu un strop de zeama de lime poti face minuni. Am aflat asta si tare mi-e ca am legat o relatie de lunga durata. N-are sens sa va explic ce aroma poate sa aiba, chiar nu are, va trebui ori sa ma credeti pe cuvant ori sa faceti crema. Si daca o faceti, sa stiti ca o puteti manca si cu biscuiti si goala si cu fursecuri si cu ce vreti voi.
Si in al treilea rand, inchipuiti-va punctele 1 si 2 puse impreuna. Numa atata va zic!
Tortul l-am facut pentru ziua lui Dorin, fratele meu, care ne-a facut o surpriza si a venit acasa, asa ca eu l-am surprins cu un tort. Dorin face parte din categoria profesionista la dulciuri. Ii plac mult si stie sa le aprecieze. Si mi-am dat seama cat de mult i-a placut de cand gustat prima lingurita. N-a mai zis nimic si si-a mai taiat apoi o daraba.
La multi ani, Dori! Sa ne traiesti in veselie si bucurie multi ani de acum incolo!




Pentru blat
-          8 oua
-          6 linguri de zahar
-          8 linguri de faina
-          ½ lingurita praf de copt
-          putin unt pentru uns marginile formei de copt+putina faina pentru tapetat

Pentru crema de lamaie si lime
-          3 oua
-          100 ml zeama lamaie si lime (am folosit zeama de la 1 lamaie, respectiv 1 lime)
-          160 g zahar pudra
-          40 g unt
-          coaja razuita de la citricele stoarse
+  600 ml smantana pentru frisca batuta cu 3 linguri de zahar pudra
(eu folosesc smantana pentru frisca la vrac de la Lechinta)

Pentru decor
-          cirese confiate
-          putina coaja razuita de la citrice

Pentru insiropat blatul
-          3 linguri de zahar
-          300 ml de apa

Porniti cuptorul la 180 de grade/foc moderat.
Pentru blat se separa ouale.
Galbenusurile se mixeaza cu 4 linguri de zahar, pana cand cresc in volum si zaharul este dizolvat (adica in jur de 10, poate chiar 15 minute).
Albusurile se bat spuma si cand capata o consistenta cat de cat densa se adauga pe rand lingurile de zahar si se mixeaza in continuare pana cand spuma este ferma.
Se pune hartie de copt pe fundul formei de copt, peretii se ung cu putin unt si se tapeteaza cu faina.
Se toarna aluatul in forma si se coace pentru 25 de minute la 180 de grade.
Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca cateva minute, apoi se desface inelul detasabil si blatul se transfera pe un grilaj pentru a se putea raci mai bine. Eu folosesc grilajul cuptorului.
Crema se face pe baie de aburi, asadar pregatiti doua vase. Unul (poate fi o cratita) in care se va pune apa la fiert, si un altul in care se va pregati crema. Este bine ca vasul destinat cremei sa acopere bine marginile vasului de sub el, pentru a nu se strecura aburi afara. De asemenea, este important ca apa sa nu atinga vasul cu crema, asadar aveti aveti grija cata apa puneti la fiert.
Buuuun, se pune vasul cu apa pe foc.
Separat, in vasul al doilea, se pun ouale, zeama de lamaie si zaharul.
Se amesteca, iar cand apa incepe sa fiarba se pune vasul peste cel cu apa.
Cu un tel se amesteca in crema pana cand aceasta va incepe sa se ingroase (cca 10-15 minute).
La inceput va fi destul de lichida- este in regula.
Apoi va face o spuma-si asta e in regula.
Abia apoi va incepe sa se ingroase- este cel mai in regula J
Odata ingrosata crema, se ia vasul de pe foc (cu grija sa nu va ardeti) si se adauga untul taiat cubulete si coaja citricelor.
Se amesteca pana cand untul este topit, apoi se pune o folie alimentara peste crema (ca sa nu faca pojghita). Click aici si veti vedea cum se procedeaza.
Cand crema s-a racit se amesteca cu frisca batuta.

Pana cand se raceste crema, numa bine se face siropul cu care se va insiropa, desigur, blatul.
Pentru acesta, intr-o craticioara se topeste zaharul la foc mic.
Cand cristalele sunt dizolvate se adauga apa si se lasa pe foc pana cand eventualele grauncioare de zahar se topesc. Se lasa la racit.

Asamblarea tortului este mai mult decat usoara.
Blatul se taie in doua parti egale, iar fiecare blat se insiropeaza cu siropul de zahar ars.
Intre cele doua blaturi se pune crema (din care se lasa 4-5 linguri pentru finisat) si se niveleaza cu ajutorul unei spatule.
Cu ajutorul cremei ramase se imbraca tortul pe deasupra si pe margini.
Eu am mai avut foarte putina extra frisca batuta pe care am pus-o pe deasupra si am ornat cu cirese confiate (le cumpar de la Lidl) si coaja de citrice.
Tortul se tine la rece minim 2 ore inainte de servire.
*Ornati tortul dupa bunul plac si propria imaginatie!

Pofta buna!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!