Fac uneori niste mancaruri sau deserturi
de eu insami ma minunez de ce am reusit sa fac. Sa va explic!
Cand ma gandesc la un tort bun vad rauri
de ciocolata scurgandu-se . Peste el, in el, pe langa el, in farfurioara mea,
pe bluza mea (cam da, mananc ca si un copil, se poate citi meniul pe mine).
Muuulta ciocolata. Blat de ciocolata, crema de ciocolata, ornat cu ciocolata si
tot asa. Si cine ne cunoaste pe mine si Petru stie ca nu am da un tort de
ciocolata pe nimic. Ei bine, cu tortul lamaios ne-am cam spulberat fanteziile
ciocolatoase.
In primul rand blatul. Mi-a iesit mai
pufos ca niciodata. Insiropat cu siropul de zahar ars s-a topit efectiv in
gura. Nici nu va pot explica foarte bine in cuvinte.
In al doilea rand crema de lamaie si
lime. Crema de lamaie am tot facut, dar cu un strop de zeama de lime poti face
minuni. Am aflat asta si tare mi-e ca am legat o relatie de lunga durata. N-are
sens sa va explic ce aroma poate sa aiba, chiar nu are, va trebui ori sa ma
credeti pe cuvant ori sa faceti crema. Si daca o faceti, sa stiti ca o puteti
manca si cu biscuiti si goala si cu fursecuri si cu ce vreti voi.
Si in al treilea rand, inchipuiti-va
punctele 1 si 2 puse impreuna. Numa atata va zic!
Tortul l-am facut pentru ziua lui Dorin,
fratele meu, care ne-a facut o surpriza si a venit acasa, asa ca eu l-am
surprins cu un tort. Dorin face parte din categoria profesionista la dulciuri.
Ii plac mult si stie sa le aprecieze. Si mi-am dat seama cat de mult i-a placut
de cand gustat prima lingurita. N-a mai zis nimic si si-a mai taiat apoi o
daraba.
La multi ani, Dori! Sa ne traiesti in
veselie si bucurie multi ani de acum incolo!
Pentru blat
-
8 oua
-
6 linguri de zahar
-
8 linguri de faina
-
½ lingurita praf de copt
-
putin unt pentru uns marginile formei de
copt+putina faina pentru tapetat
Pentru crema de lamaie si lime
-
3 oua
-
100 ml zeama lamaie si lime (am folosit
zeama de la 1 lamaie, respectiv 1 lime)
-
160 g zahar pudra
-
40 g unt
-
coaja razuita de la citricele stoarse
+
600 ml smantana pentru frisca batuta cu 3 linguri de zahar pudra
(eu folosesc smantana pentru frisca la vrac de la
Lechinta)
Pentru decor
-
cirese confiate
-
putina coaja razuita de la citrice
Pentru insiropat blatul
-
3 linguri de zahar
-
300 ml de apa
Porniti cuptorul la 180
de grade/foc moderat.
Pentru
blat
se separa ouale.
Galbenusurile se
mixeaza cu 4 linguri de zahar, pana cand cresc in volum si zaharul este
dizolvat (adica in jur de 10, poate chiar 15 minute).
Albusurile se bat spuma
si cand capata o consistenta cat de cat densa se adauga pe rand lingurile de
zahar si se mixeaza in continuare pana cand spuma este ferma.
Se pune hartie de copt
pe fundul formei de copt, peretii se ung cu putin unt si se tapeteaza cu faina.
Se toarna aluatul in
forma si se coace pentru 25 de minute la 180 de grade.
Se scoate blatul din
cuptor si se lasa sa se racoreasca cateva minute, apoi se desface inelul detasabil
si blatul se transfera pe un grilaj pentru a se putea raci mai bine. Eu
folosesc grilajul cuptorului.
Crema
se face pe baie de aburi, asadar pregatiti doua vase. Unul (poate fi o cratita)
in care se va pune apa la fiert, si un altul in care se va pregati crema. Este
bine ca vasul destinat cremei sa acopere bine marginile vasului de sub el,
pentru a nu se strecura aburi afara. De asemenea, este important ca apa sa nu
atinga vasul cu crema, asadar aveti aveti grija cata apa puneti la fiert.
Buuuun,
se pune vasul cu apa pe foc.
Separat,
in vasul al doilea, se pun ouale, zeama de lamaie si zaharul.
Se
amesteca, iar cand apa incepe sa fiarba se pune vasul peste cel cu apa.
Cu
un tel se amesteca in crema pana cand aceasta va incepe sa se ingroase (cca 10-15
minute).
La
inceput va fi destul de lichida- este in regula.
Apoi
va face o spuma-si asta e in regula.
Abia
apoi va incepe sa se ingroase- este cel mai in regula J
Odata
ingrosata crema, se ia vasul de pe foc (cu grija sa nu va ardeti) si se adauga
untul taiat cubulete si coaja citricelor.
Se
amesteca pana cand untul este topit, apoi se pune o folie alimentara peste
crema (ca sa nu faca pojghita). Click aici si veti vedea cum se procedeaza.
Cand
crema s-a racit se amesteca cu frisca batuta.
Pana
cand se raceste crema, numa bine se face siropul
cu care se va insiropa, desigur, blatul.
Pentru
acesta, intr-o craticioara se topeste zaharul la foc mic.
Cand
cristalele sunt dizolvate se adauga apa si se lasa pe foc pana cand eventualele
grauncioare de zahar se topesc. Se lasa la racit.
Asamblarea tortului este
mai mult decat usoara.
Blatul
se taie in doua parti egale, iar fiecare blat se insiropeaza cu siropul de
zahar ars.
Intre
cele doua blaturi se pune crema (din care se lasa 4-5 linguri pentru finisat) si
se niveleaza cu ajutorul unei spatule.
Cu
ajutorul cremei ramase se imbraca tortul pe deasupra si pe margini.
Eu
am mai avut foarte putina extra frisca batuta pe care am pus-o pe deasupra si
am ornat cu cirese confiate (le cumpar de la Lidl) si coaja de citrice.
Tortul
se tine la rece minim 2 ore inainte de servire.
*Ornati
tortul dupa bunul plac si propria imaginatie!
Pofta
buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!