marți, 27 mai 2014

Zama de salata verde (ca la noi la Cluj) :)

    Imi place zama de salata la nebunie si astept an de an sa apara salata ca sa ma pot bucura de ea. Reteta e pur ardeleneasca, cu faina, cu lapte, cu smantana, adica exact asa cum trebuie sa fie o zama de salata verde. Nu are alte legume sau zarzavat, asa cum am vazut intr-un episod al Master Chef-ului romanesc ca se recomanda a se prepara. Nu nu si nici nu am mai auzit de asemenea varianta pana la emisiunea cu pricina.
In fine, reteta o am de la mama, bunica si tot asa. E o reteta foarte cunoscuta in zona noastra si cel mai des e facuta cu slanina in loc de kaiser. Eu trebuie sa recunosc ca prefer varianta cu kaiser, iar cu slanina fac destul de rar. Supa este una dulceaga, insa la fel de bine o puteti acri cu otet sau lamaie. Eu raman la varianta dulceaga :)
    Sper sa fie o reteta pe placul vostru si sa o incercati. Merita sa va bucurati de ce ofera gradina si pietele in aceasta perioada!
   


 Ingrediente
-  o salata verde (nu foarte mare)
-200 g kaiser 
- 2 fire ceapa verde
-2 fire usturoi verde
-un catel de usturoi
- 1 lingura si jumatate de faina
- 500 ml apa
- 500 ml lapte
- 2 linguri smantana
- 1/2 lingurita boia dulce
- sare si piper dupa gust
-4 linguri ulei

   Se pregatesc ingredientele astfel:
-kaiserul se taie cubulete
-salata verde se spala si se taie mai marunt (in cazul in care frunzele sunt foarte mari)
-ceapa verde si usturoiul verde se toaca rondele
-catelul de usturoi se curata si se piseaza

   Intr-o oala se toarna uleiul, iar cand acesta este incins se adauga rondelele de usturoi si ceapa si se calesc cateva minute pana cand sunt acestea se inmoaie. Se adauga faina si se amesteca, apoi laptele si apa si se lasa pe foc mic. 
   Pana cand acestea fierb se prajesc cubuletele de kaiser intr-o tigaie (fara adaos de ulei) si se tin deoparte.
   Cand supa incepe sa fiarba se adauga salata si se potriveste de sare si piper. Se lasa pe foc cca 5 minute apoi se adauga kaiserul prajit, smantana, boiaua si catelul de usturoi pisat. Se amesteca in supa, se opreste focul si se lasa la odihnit vreo 10 minute, apoi se mananca pe nerasuflate.

    Optional, la final puteti sa adaugati marar tocat marunt.
    Usturoiul verde este tot optional, daca nu aveti mai puneti un catel in plus pe langa cel aflat in lista de ingrediente.
    Salata verde o puteti fierbe cateva minute separat, apoi sa o puneti la stors, sa o tocati si sa o adaugati in supa. Eu am incercat si aceasta varianta, insa nu am constatat diferente intre aceasta metoda si fiertul direct in supa.
    Supa are o textura usor cremoasa, dar daca nu va place densitatea ei puteti sa mai adaugati lapte sau apa.



Pofta buna!

Un comentariu:

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!