sâmbătă, 3 mai 2014

Tocana de vita cu legume

   M-am ferit destul de mult de carnea de vita sau vitel si am evitat sa o gatesc, multumindu-ma cu alte feluri de carne. Mama si bunica mea sunt experte in fripturi de vita si in alte diverse mancaruri (bunicii mei crescand vite), dar eu nu ma pot lauda cu asa ceva...sau nu ma puteam, caci tocana asta mi-a cam gadilat un pic orgoliul. Am primit carne proaspata de vitel de la mama si am cautat o reteta simpla, dar buna de tot. Am gasit-o si o prezint mai jos. Reteta de la care am pornit am gasit-o pe internet, pe un site american, insa nu gasesc linkul ei, dar voi edita postarea de cum dau de ea.
   Tocana este de milioane. Carnea este frageda si ti se topeste efectiv in gura. Sosul este perfect pentru incins painea in el, iar daca puneti alaturi o bere nu mai aveti nevoie de nimic. Poate de niste muraturi (recomand).




Ingrediente
-600 g carne de vitel taiata cubulete
-4 cartofi mari curatati si taiati cuburi
-3 morcovi taiati rondele
-mazare (eu am pus un pahar de 200 ml)
-o ceapa alba mare taiata marunt
-3 catei de usturoi tocati marunt
-500 ml bere
-ardei iute (optional si dupa gust)
-2 linguri pasta de rosii
-sare si piper dupa gust
- o lingurita de paprika afumata
-5 linguri ulei
-patrunjel proaspat

   Uleiul se incinge intr-o cratita si se adauga ceapa si usturoiul care se calesc cateva minute. Focul nu trebuie sa fie dat prea tare, ci  mai incetuc, ca sa nu se arda ceapa si usturoiul. Dupa ce ceapa este translucida se adauga canea si se prajeste pana cand este usor rumena. Se adauga berea, se pune capac si se lasa la fiert cca o ora. 
   Dupa o ora se adauga cartofii si morcovii, pasta de rosii si condimentele si apa, daca sosul este prea scazut, apa care sa acopere legumele si carnea. Se lasa la fiet pana cand legumele sunt aproape fierte, apoi se adauga mazarea. Se lasa pe foc inca cateva minute, apoi se stinge focul si se adauga patrunjelul tocat marunt.
   Am mancat tocana fierbinte fierbinte alaturi de muraturi si bere, bineinteles :)


Pofta buna!

Un comentariu:

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!