joi, 6 martie 2014

Supa frantuzeasca de ceapa

Supa nu este altceva decat, asa cum bine ii spune numele, o delicatesa a bucatariei frantuzesti. Si daca va asteptati sa fie o mancare cu ingrediente scumpe si complicate, aflati ca nu este. Ba dimpotriva. Este suficient sa aveti doar ceapa, apa, faina si condimente. Eu am ales o varianta putin, dar foarte putin mai complicata, asta dupa lungi cautari pe internet. Supa este cremoasa, nespus de cremoasa chiar, puternic aromata si care te pune pe picioare cat ai zice ceapa.
Am doar cuvinte de bine despre supa aceasta, n-am ce sa-i reprosez. Poate doar mirosul de ceapa calita care invadeaza toata casa. Asta da, nu mi-a placut :)
Fiind in perioada postului, puteti adapta putin reteta. Folositi in loc de unt ulei si renuntati la cascaval si eventual si la vin. Serviti, in acest caz, supa alaturi de paste fara ou. Va garantez ca este o mancare foarte buna si satioasa (eu am incercat si varianta de servire cu paste-fusili si am fost foarte incantata).
 Enjoy!


Ingrediente
-800 g ceapa
-o lingura de faina
-70 g unt
-100 ml vin alb
-1 l supa de vita sau pui
-100 g cascaval Gruyere razuit
-o lingurita de cimbru uscat
-sare si piper dupa gust
-2 fire de patrunjel proaspat
-felii prajite de bagheta
  Ceapa se taie felii subtiri. Untul se topeste intr-o cratita si se adauga ceapa, care se caleste cca 15 minute la foc mic, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn, avand grija ca ceapa sa nu se arda. Se adauga vinul, iar dupa 2-3 minute faina si codimentele. Se amesteca pana cand zeama din cratita este absorbita. Se adauga supa de vita si se lasa sa fiarba la foc mic cca 50 de minute apoi se opreste focul.   
Supa  fierbinte se toarna in boluri individuale. Deasupra se pune o felie de bagheta prajita si se presara casacaval razuit si patrunjel tocat marun. Bolurile se dau la cuptor pana cand cascavalul este topit.
Daca nu aveti boluri termorezistente sariti peste acest pas, puneti doar painea prajita calda, iar cascavalul se va topi si el cat de cat.




3 comentarii:

  1. Vai1!! Supa de ceapa si cea de rosii sunt in topul preferintelor mele <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, de rosii imi place si mie. Daca are si galuste de gris sau taietei de casa sunt cucerita definitiv :)

      Ștergere
  2. Am incercat si eu aceasta supa frantuzeasca http://www.retete-slabit.net/diete/supa-frantuzeasca/ si a fost de vis :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!