Am primit vorbă în scris cum că Electrolux Passion4Cooking o ajuns și la noi și caută Rețete Tradiționale Ardelenești, și cum ardeleanu îi om mândru de felu lui, n-am putut să zic nu la chemare.
Ș-apoi ce-i face mai mare cinste Ardealului dacă nu plăcintele? Și chiar dacă ne place sa stăm molcom și să nu ne grăbim, astăzi facem Plăcinte nedospite, mâncare tare faină de prin zona Clujului și a Bistriței, numa buna de pus în straiță ca merinde.
-2 ouă
-400 g fărină albă
-o linguriță zdravână de sare
-100 ml oloi
-100 ml lapte
-oloi pentru prăjit
Pentru servit
-caș/telemea
-groștior (adicălea smântână) ori lapte prins
Tare simplu-s și repide de făcut. Într-un vailing (un castron mai mare) să amestecă cele de mai sus și să frământă un aluat. Aluatul iese elastic și ușor uleios. Să frămantă bine bine, ș-apoi să împarte aluatul in 10-12 bucăți. Fiecare bucată să rotunjește și apoi cu sucitorul se intinde fain pană când iese subțirică.
Într-o lespede (tigaie, pardon) să încinge oloiul si să prăjesc placințălele, până-s rumene și faine și pă o parte și pă ailaltă.
Să scot frumușel și să țin la o parte calduțe până la servire.
Când să pun pă masă să răzălește telemea pe ele și să mâncă fără răsuflare. Cu groștior ori lapte prins îs și mai bune!
Îs bune și calde și reci, cum vi-i pofta și să știți că merg tare bine și ca pită la o zamă!
Poftă mare!
P.S. Dacă beți ș-un pic de horincă înainte, intra mai multe! :)
Ș-apoi ce-i face mai mare cinste Ardealului dacă nu plăcintele? Și chiar dacă ne place sa stăm molcom și să nu ne grăbim, astăzi facem Plăcinte nedospite, mâncare tare faină de prin zona Clujului și a Bistriței, numa buna de pus în straiță ca merinde.
-2 ouă
-400 g fărină albă
-o linguriță zdravână de sare
-100 ml oloi
-100 ml lapte
-oloi pentru prăjit
Pentru servit
-caș/telemea
-groștior (adicălea smântână) ori lapte prins
Tare simplu-s și repide de făcut. Într-un vailing (un castron mai mare) să amestecă cele de mai sus și să frământă un aluat. Aluatul iese elastic și ușor uleios. Să frămantă bine bine, ș-apoi să împarte aluatul in 10-12 bucăți. Fiecare bucată să rotunjește și apoi cu sucitorul se intinde fain pană când iese subțirică.
Într-o lespede (tigaie, pardon) să încinge oloiul si să prăjesc placințălele, până-s rumene și faine și pă o parte și pă ailaltă.
Să scot frumușel și să țin la o parte calduțe până la servire.
Când să pun pă masă să răzălește telemea pe ele și să mâncă fără răsuflare. Cu groștior ori lapte prins îs și mai bune!
Îs bune și calde și reci, cum vi-i pofta și să știți că merg tare bine și ca pită la o zamă!
Poftă mare!
P.S. Dacă beți ș-un pic de horincă înainte, intra mai multe! :)
bai da! faine tare si-o palinca buna, asa-i?
RăspundețiȘtergerefaina si prezentarea si ca sa ma insuez si aici :)) vii la Lunea Gateste Romaneste curind? cu tot cu vasele istea? hai ti tzuc! si bafta!
Merci Alice :)
RăspundețiȘtergereMoammma ce pofta mi-ai facut.Ce m-as teleporta la tine sa mananc vreo doua.
RăspundețiȘtergereSa ai saptamana faina iti doresc.
Apetisante placintelele tale! Cu siguranta le voi incerca!
RăspundețiȘtergere@Micul> hai numa incoace ca iti pun deoparte :)) O saptamana faina si tie!
RăspundețiȘtergere@Cristina: Ma bucur ca vrei sa le incerci, sa imi spui impresiile.
ca ardeleanca ce sunt si eu...apreciez placintele astea...:))
RăspundețiȘtergereCe fain ai scris!!! M-am distrat copios cu lectura asta... Bafta cu reteta!
RăspundețiȘtergere@alinutzika: multumesc frumos!
RăspundețiȘtergere@Ioana: sa stii ca si eu ma amuzam in timp de scriam :)) Multumesc frumos!
hehe.. in sfarsit aud pe cineva ca zice "vailing"! imi plac farfuriile & bolurile :)
RăspundețiȘtergeremi drag si mie cand mai aud cuvinte din astea, cuvinte pe care le foloseam frecvent inainte sa vin la cluj :))Multumesc!
RăspundețiȘtergere