vineri, 30 martie 2012

Cobbler cu mure si zmeura si La multi ani!

Sa incepem cu de ce la multi ani. Pentru ca astazi, 30 martie 2012, eu si sotul meu aniversam 6 ani de relatie. 6 ani frumosi care au trecut, insa mult prea repede. Dar atunci cand iubesti si primesti inapoi ceea ce oferi timpul se scurge mai repede. La multi ani, noua!
Am pastrat special pentru astazi sa postez acest desert, caci desi l-am facut o singura data, ne-am indragostit pe loc de el. Si asta pentru ca este un desert dulce acrisor, asa cum ne place noua.
Trebuie sa ii multumesc Ancai pentru reteta, aceeasi Anca de la care am reteta de Cornbread.
Cobbler-ul este un desert cu fructe de origine americana care se remarca prin faptul ca este cu susul in jos, si anume umplutura este sub crusta. Eu am facut cu zmeura si mure, insa se poate face si cu piersici, nectarine, mere, afine, capsuni..etc.



Ingrediente
-1 cana de zmeura
-2 cani de mure
-1 cana de zahar brun
-o lingurita de amidon
-putina apa rece (cat sa desfaceti amidonul)
-o lingura de unt.

Pentru crusta
-1 1/2 cana de faina
-1/2 cana lapte rece
-1/2 cana unt rece
-o lingura de zahar
-o lingurita praf de copt

Pentru inceput ne ocupam de fructe. Punem fructele intr-o cratita impreuna cu zaharul si le lasam la foc mic pana cand dau sa fiarba. Separat se desface amidonul in putina apa, se amesteca bine sa nu ramana cocoloase si se toarna peste siropul de fructe. Se lasa pe foc 2-3 clocote, pana se ingroasa apoi se toarna intr-o tava de copt. Eu am folosit o forma de tarta cu diametrul de cca 20 de cm. Lingura de unt se presara peste fructe in bucati mici.

Si acum ne ocupam de topping/crusta.
Pentru acesta se amesteca faina,zaharul, praful de copt, apoi se adauga unutul rece taiat bucati. Se framanta usor pana cand obtinem un aluat sfaramicios. Apoi se adauga laptele si nu framantati prea mult, doar cat se se amestece ingredientele.
Aici nu am ascultat de sfatul Ancai si am framantat prea mult, astfel incat mi-a iesit un aluat destul de moale, si nu unul sfaramicios si nisipos cum ar fi trebuit sa fie. Insa daca nu framantati mult iese ceea ce trebuie, da?
Aluatul obtinut se presara peste fructe. Eu am presarat peste crusta si putin zahar brun, insa puteti sa sariti peste acest pas. Tava se da la cuptor la o temperatura de 170-180 grade (temperatura medie), pentru cca 30 de minute (faceti testul cu scobitoarea).
Scoateti prajitura din cuptor si lasati-o sa se raceasca inainte de servire.
Este minunata, va spun. Crusta face totul! Chiar daca mie mi s-a intins aluatul peste toate fructele am fost foarte multumita de rezultat.







Pofta buna!

5 comentarii:

Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!