joi, 26 iulie 2012

Dulceata si sirop de afine

Dulceata de afine este preferata mea de departe, iar in acest an am preparat-o pentru prima data cu manutele mele. Va rog sa ma credeti ca mi-a iesit foarte buna, mai buna ca cea de la magazin :)
Am folosit afine de la munte, nu la fel de aspectoase ca si cele de cultura, insa cu siguranta mai bune, mai zemoase si mai aromate.
Abia astept urmatorea portie de papanasi sau clatite, caci mi se pare ca merge cel mai bine in povestea lor. 
Eu am servit cateva lingurite alaturi de un pahar de apa..ca si in Caragiale, nu de alta dar e caldura mare!


Ingrediente
-1,8 kg de afine
-1,2 kg zahar
-zeama de la o lamaie

Afinele se spala si se curata de codite. Intr-o cratita cu fundul gros se amesteca afinele cu zaharul, apoi cratita se da la rece pana a doua zi, timp in care afinele vor lasa sirop.
Siropul de afine
A doua zi se scoate cratita si se strecoara aproximativ 600 ml de sirop (din care raman 500 de ml de sirop de pus pe iarna). Siropul se fierbe cca 20 de minute si se spumeaza. Apoi se lasa la racit si se toarna in sticla. Siropul se serveste diluat cu apa, obtinandu-se un suc aromat. Noi am pus in suc si cateva frunze de menta, pentru o savoare proaspata.  Siropul se pastreaza foarte bine la frigider.
Dulceata de afine
Dupa ce am stors siropul punem cratita cu afinele pe foc, adaugam zeama de lamaie si lasam dulceata sa fiarba incetuc. Spumam de fiecare data cand cand e nevoie.Dulceata este gata atunci cand, daca picurati pe o farfurie cativa stropi acestia stau legati si nu se imprastie.
Dulceata se pune in borcane spalate foarte bine si se lasa fara capac pana la racirea completa (le-am lasat pana a doua zi), apoi se infileteaza capacul si se pun borcanele in camara la pastrare.
Aceasta este metoda mamei de a pune dulceata si va pot garanta ca dulceata se pastreaza foarte bine!
Deasemenea, daca va plac dulceturile dulci, s-ar putea ca 1,2 kg de zahar sa nu fie suficient, asadar gustati dulceata si daca mai e nevoie de zahar adaugati.




3 comentarii:

  1. Eu am fost si anul acesta la cules de afine,dupa ce am vandut o anumita cantitate,am facut si eu dulceata,compot si sirop,sunt foarte bune afinile si sanatoase.Toate sunt delicioase mai ales ca sunt culese cu mana mea.Atunci cand cumparati afinile de la piata ,sa va gandinti ca sunt foarte greu de strans,pretul cerut nu plateste munca depusa.pupici cu sclipici.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Dintotdeauna mi-a placut dulceata de afine, este un deliciu!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Nici nu incape indoiala ca e mai buna decat cea de la magazin !! ;)

    RăspundeţiȘtergere

Say something, I wanna know what do you ... think :)
Comentariile anonime sunt sterse automat, indiferent de continutul acestora!